Sci-Tech

destinacija aktivnog turizma

Avantura Otok dobila mobilnu aplikaciju

Avantura Otok dobila mobilnu aplikaciju

Kada su prije šest godina TZO Preko i Općina Preko počeli razvijati projekt Avantura otok, mnogi nevjerni Tome odmahivali su rukom i s podsmijehom komentirali ideju da će upravo otok Ugljan postati jedna od prepoznatljivijih destinacija aktivnog turizma u Zadarskoj županiji.

Kako to obično biva, demantirale su ih brojke, koronakrizi unatoč, pa se već sada, u drugoj polovici lipnja, o sezoni govori  u superlativima, piše Naši školji.

- Mi u ovom trenutku uistinu bilježimo rekordne brojke u odnosu na prošlu godinu. Travanj, svibanj i prva polovica lipnja za čak 180 posto u dolascima su bolji nego isto razdoblje lani, a u noćenjima 89 posto. U plusu smo i usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom, pa tako bilježimo 37 posto više dolazaka i 19 posto više noćenja, pohvalio se na predstavljanju nove mobilne aplikacije Avantura otok Ugljan načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Kako je pojasnio direktor TZO Preko Ivan Košta, projekt Avantura otok rastao je svake godine, razvijala se  infrastruktura za aktivni odmor, dodatno su se uređivale pješačke staze, penjačka litica Željina, pokrenute su mnoge sportsko-rekreativne manifestacije, a sada je napravljena i nova mobilna aplikacija.

- Aplikacija Avantura Otok Ugljan zamišljena je kao jednostavna platforma preko koje posjetitelji otoka Ugljana mogu jednostavno doći do informacija o lokalitetima koje su posjetili ili kao pomoć u istraživanju otoka.

Rute i lokacije u aplikaciji razvrstane su po težini, pristupačnosti i duljini te su opisane kroz galeriju i kratak tekst. Tako svi korisnici mogu doći do staza koje su im prigodne za boravak na otvorenom, objašnjava 17-godišnji Prečanin Jakov Kačan, razvojni programer aplikacije.

Prvi prototip aplikacije, kaže, nastao je lani u svibnju, a sredinom proljeća ove godine objavljena je inicijalna verzija.

- U budućnosti su planirane dodatne funkcije poput objava i komentara korisnika te projekt povezivanja virtualnog dijela aplikacije s terenom kroz QR kodove na tablama na određenim lokacijama, dodaje.

Avantura otok oplemenjena je nedavno i projektom interpretacije kulturno-povijesnih cjelina putem tematskih kulturno-povijesnih staza sa stručnim višejezičnim interpretacijskim tablama.

- Na taj način želimo nadograđivati turističku ponudu i sadržaje za posjetitelje i turiste u destinaciji te za lokalno stanovništvo. Na otoku Ugljanu imamo toliko toga za pokazati i povezati ovakvom interpretacijom. Primjerice, na  malom prostoru Sutomišćice i Lukorana imamo ljetnikovac Lantana iz 17. stoljeća – primjer vrhunske barokne venecijanske arhitekture u kojem se obavljala primopredaja mletačkih providura za Dalmaciju, niz drugih zanimljivih ljetnikovaca, prirodnih fenomena poput litica, pećina i staza te mnogih antičkih ostataka, otkriva direktor Ivan Košta.

Ističe da je za Kulturno-povijesnu stazu Lukorana, koja je otvorena prije dva tjedna, presudna bila suradnja TZO Preko sa zadarskom arheologinjom Martinom Dubolnić Glavan, inače porijeklom iz Malog Lukorana.

- Riječ je o stazi dugoj 1,4 kilometra, koja počinje u središtu Malog Lukorana, a završava na Šćahu, najvišem brdu otoka Ugljana. Staza, među ostalim, otkriva reprezentativni primjer krajolika otočne suhozidne arhitekture smješten je na vrhu brda Trpinjin, s kojega se pruža izvanredan pogled na Velebita i te Šćah – istaknuta mjesta u mitološkom krajoliku i svakodnevici starih Liburna, Rimljana i Hrvata, kazala je, među ostalim, arheologinja Martina Dubolnić-Glavan.

Budućnost turizma, smatra direktor Košta, ovisi o očuvanju prirodnih i kulturno-povijesnih krajobraza. Stoga ne trebamo previše lutati u traženju autentičnog razvojnog cilja u turizmu, a upravo zbog autentičnih sačuvanih cjelina i njihove dobre interpretacije turisti posjećuju razvijene turističke destinacije u svijetu i u njima se duže zadržavaju.

U posljednjih nekoliko godina svjedočimo i razvoju i prepoznavanju Ugljana kao autentične kulturno-povijesne cjeline, a u istraživanju i otkrivanju otoka gostima će sigurno pomoći i nova mobilna aplikacija Adventure Island Ugljan.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti