Sci-Tech

prvog utorka u svibnju

Svjetski je dan astme, bolesti dišnih putova od koje je 2019. bolovalo čak 262 milijuna ljudi

Svjetski je dan astme, bolesti dišnih putova od koje je 2019. bolovalo čak 262 milijuna ljudi
Thinkstock

Danas je Svjetski dan astme koji se obilježava na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u svibnju svake godine

Prvi Svjetski dan astme je obilježen 1998. godine u više od 35 zemalja širom svijeta s namjerom poticanja svjesnosti društva o problematici života s astmom. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2019. g., u svijetu su od astme bolovala 262 milijuna ljudi, a iste godine je od astme umrla 461.000 osoba.

Astma je kronična upalna bolest dišnih putova, čije je glavno obilježje pojava bronhospazma – stezanja mišića u stijenkama bronha – koji je uzrokovan alergijskom reakcijom sluznice bronha na različite tvari u okolišu (pelud, izmet grinja, životinjska dlaka itd.) ili ostale podražaje (hladan ili suh zrak, tjelesni napor i sl.). Bronhospazam se klinički manifestira simptomima poput zaduhe (otežanog disanja), kratkoće daha, pritiska u prsnom košu i pojave takozvanog zviždanja u dišnim putevima. Smatra se da je bolest uzrokovana kombinacijom složenih i nepotpuno razjašnjenih okolišnih i nasljednih faktora. U terapiji astme, koja je znatno uznapredovala u proteklih nekoliko desetljeća, koriste se agonisti beta-adrenergičkih receptora, antagonisti leukotrienskih receptora, teofilin i kortikosteroidi, najčešće u obliku inhalatora koji su praktični za svakodnevnu upotrebu.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana astme je "Zatvaranje praznina u skrbi astme", budući da i dalje postoji niz nedostataka u liječenju astme koji zahtijevaju intervencije kako bi se smanjile izbježive komplikacije bolesti, kao i troškovi koji nastaju liječenjem nekontrolirane astme.


Reci što misliš!