Sci-Tech

računarstvo

Srce obilježilo godinu dana rada na centru za računarstvo visokih performansi

Srce obilježilo godinu dana rada na centru za računarstvo visokih performansi
SRCE

Srce i partneri obilježili su godinu dana rada na uspostavi Hrvatskog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi u sklopu projekta National Competence Centres in the Framework of EuroHPC, priopćeno je u utorak

Partneri na projektu su fakulteti elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Splitu i Osijeku, Tehnički fakultet u Rijeci i Institut Ruđer Bošković.

"Uspostavom nacionalnog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi i njegovog umrežavanja s ostalim centrima u Europi, izgrađujemo nacionalni okvir znanja i vještina za pomoć znanstvenicima, gospodarstvenicima i javnom sektoru u korištenju HPC-a i povezanih tehnologija", rekao je ravnatelj Srca Ivan Marić,.

Do sada je najveća potreba unapređenja zabilježena u području pružanja programa edukacija o računarstvu visokih performansi u javnom i privatnom sektoru. Također je utvrđeno da postoji vrlo slaba interakcija s javnim i privatnim sektorom te je potreban dodatan razvoj.

U sklopu projekta National Competence Centres in the Framework of EuroHPC - EuroCC korisnicima iz 33 države članice Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi omogućava se pristup novim resursima za računarstvo visokih performansi koji se sastoje od sedam superračunala koja se nalaze u Finskoj, Italjii, Luksemburgu, Sloveniji, Češkoj, Bugarskoj i Portugalu, objasnio je pomoćnik ravnatelja Srca i predsjednik Vijeća konzorcija projekta EuroCC Dobriša Dobrenić. 

"Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi pruža podršku svim zainteresiranim korisnicima prilikom prijave za korištenje superračunala izgrađenih u okviru Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi te pomoć prilikom usklađivanja s njihovim uvjetima korištenja", rekao je Dobrenić.

Na taj način, dodao je, Hrvatski centar postaje središnje mjesto za koordinaciju nacionalnih inicijativa, a suradnjom s ostalim centrima u državama članicama Zajedničkog poduzeća olakšava svim svojim korisnicima pristup europskom ekosustavu računarstva visokih performansi.


Reci što misliš!