Sci-Tech

bez bockanaj

Kineska tvrtka planira veliko testiranje cjepiva u obliku nazalnog spreja

Kineska tvrtka planira veliko testiranje cjepiva u obliku nazalnog spreja
Pixsell/Ilustracija

Kineski proizvođač cjepiva Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise planira sljedećeg mjeseca započeti veliko ispitivanje kandidata za cjepivo protiv covida-19 u obliku spreja za nos, prema zapisniku o registraciji kliničkog ispitivanja.

Tvrtka namjerava angažirati 40 000 odraslih ispitanika za treću fazu kliničkog ispitivanja, prema podacima objavljenima u kineskom registru kliničkih ispitivanja u srijedu.

Odraslim osobama bi se u razmaku od dva tjedna dale dvije doze potencijalnog cjepiva Beijing Wantai ili placebo cjepivo.

U registru nije objavljeno u koliko će zemalja  tvrtka voditi ispitivanje, no piše da je etičko povjerenstvo na Filipinima odobrilo studiju, otklanjajući prepreke za potencijalno provođenje ispitivanja u toj zemlji.

Predstavnik Beijing Wantaija rekao je da evidencija o registraciji ne znači da je tvrtka formalno započela treću fazu kliničkog ispitivanja.

Predstavnik je rekao da tvrtka čeka daljnje dokumente od vlasti, ali nije naveo iz kojih zemalja.

Cjepivo u spreju, kao alternativa uobičajenoj injekciji u ruku, može izazvati specifične imune reakcije u dišnim putovima oponašajući prirodnu infekciju respiratornim virusom.

Potencijalno cjepivo koristi oslabljeni virus gripe za prijenos genetskih informacija o dijelu koronavirusa.


Reci što misliš!