Sci-Tech

#promet

Europski gradovi uvode cestarine za automobile?

Europski gradovi uvode cestarine za automobile?
Dino Stanin/PIXSELL

Automobili su sve nepoželjniji u velikim gradovima.

Nakon ograničenja brzine, uvođenja posebnih taksi, pa i zabrane ulaska za starije automobile, sada se govori o još jednom potezu koji bi trebao poticati izgon automobila s gradskih ulica. I naravno, opet bi se to odradilo tako što bi se po džepu udarilo korisnike automobila. 

Ideja je prezentirana na netom održanom sajmu automobila u Münchenu, gdje su se prometni stručnjaci izjasnili za uvođenje gradskih cestarina u svim većim gradovima. Ideju su prezentirali stručnjaci s Instituta Ifo, Tehničkog sveučilišta u Münchenu i proizvođača automobila BMW, a ide po principu kojeg smo se već naslušali. Najkraće rečeno, ako imate za BMW, onda imate i za plaćanje cestarine. Konkretno, radi se o šest eura dnevno, piše Revija HAK. 

Oliver Falck, voditelj centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije Ifo procjenjuje kako bi se uvođenjem cestarine promet smanjio za 23%, a grad bi prihodovao dodatnih 600 milijuna eura. Taj bi se novac potom mogao upotrijebiti za javni prijevoz i isplate odštete za zaposlenike s niskim plaćama.

​​​​​

Reci što misliš!