Sci-Tech

#obrazovanje

Poznati dobitnici novoustanovljene EU nagrade za inovativno poučavanje

Poznati dobitnici novoustanovljene EU nagrade za inovativno poučavanje

Tri hrvatske škole i jedan vrtić dobitnici su Europske nagrade za inovativno poučavanje (EITA), koja se dodjeljuje od ove godine kako bi potaknula uspostavu europskog obrazovnog prostora do 2025.

Nagrađuju se izvanredne nastavne prakse u okviru programa Erasmus+ kako bi se odalo priznanje školama i nastavnicima koji su dali izniman doprinos struci, izvijestila je Agencija za mobilnost te dodala da bi nagrada trebala pridonijeti isticanju vrijednosti europske suradnje u području odgoja i obrazovanja.

Četiri nagrade

U svakoj od 33 zemlje uključene u projekte europske suradnje dodjeljuju se po četiri nagrade u kategorijama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanje te strukovnih škola.

Dobitnici EITA nagrade iz Republike Hrvatske su: Dječji vrtić Matije Gupca u Zagrebu, vukovarska Osnovna škola Josipa Matoša, Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu i zagrebačka Škola za medicinske sestre u Vrapču.

Dječji vrtić Matije Gupca nagrađen je za projekt Različitih pristupa kreativnom podučavanju djece rane i predškolske dobi. Projektom se želi podići stručna kvaliteta djelatnika kroz cjeloživotno učenje, jačati postojeće kompetencije, unaprijediti komunikacije na engleskom jeziku i održivu implementaciju novih metoda u praksi – rad na otvorenom.

Osnovna škola Josipa Matoša nagrađena je za projekt pisanja vodiča, slikovnica i web stranica kojima se životinje uključuju u nastavu i svakodnevni život škole. Projekt je koordinirala s osnovnim školama u Turskoj, Mađarskoj i Sjevernoj Makedoniji te s institutom u Italiji.

Gimnaziji Dr. Ivana Kranjčeva nagrađena je za projekt usavršavanja građanskih kompetencija promicanjem tolerancije, jednakosti i ljudskih prava.

Učenici su sa svojim nastavnicima organizirali pedagoške radionice kako bi prenosili znanja i vještina drugima te su ostvarili uspješnu suradnju sa školama različitih profila iz Francuske, Španjolske, Švedske, Rumunjske i Italije.

Škola za medicinske sestre izradila je priručnik u kojem su na originalan i zanimljiv način predstavljeni novi koncepti previjanja rana, prevencije zaraza i protokoli koji će se koristiti za obrazovanje i obuku medicinskoga osoblja.

Učenici su imali aktivnu ulogu u svim fazama organizacije i provedbe projekta, te je ostvarena suradnja s različitim zdravstvenim ustanovama i partnerstvo sa Srednjom zdravstvenom školom u Ljubljani i bolnicom u Turskoj.

Simbolička vrijednost

EITA se dodjeljuje završenim projektima Erasmus+ koje će svake godine odabirati nacionalne agencije koje provode program Erasmus+. Imat će simboličku vrijednost budući da se sami projekti Erasmus+ temelje na bespovratnim sredstvima.

Nagrade će biti predstavljene u četvrtak, 16. rujna, a nacionalna dodjela nagrada održat će se 18. listopada online.

Program predstavljanja nastavit će se u još nekoliko navrata, do 9. prosinca, kada će predstavnici svih nagrađenih projekata imati zajedničku svečanost na europskoj razini, a dio njih sudjelovat će u panelu s povjerenicom EU za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyom Gabriel.


Reci što misliš!