Sci-Tech

#automobili

Nijemci rade na klimatizaciji prometnica kako bi spriječili stvaranje rupa na cestama

Nijemci rade na klimatizaciji prometnica kako bi spriječili stvaranje rupa na cestama
RTL

Svi znamo da zbog temperaturnih promjena ceste ljeti pucaju. Zimi su klizave, a sol i ralice ne pomažu u očuvanju površine kolnika. Pojava pukotina i rupa utječe na trajnost cesta, ali i na sigurnost prometa. Sve to su razlozi zbog kojih u Njemačkoj pokreću projekt kojim se želi utvrditi može li ugradnja svojevrsnog klimatizacijskog sustava u prometnicu biti rješenje za trajnost prometnica.

Već su započeli građevinski radovi na prometnici Köln-Istok, gdje će se prvo testirati novi sustav, objavio je Federalni institut za autoceste (BASt). Ideja je ugradnja sustava cijevi kroz koje prolazi geotermalna voda i tako pomaže ljeti u hlađenju, a zimi u grijanju prometnica. Paralelno se testira i još jedna tehnologija.

Bit će izgrađeno pet ispitnih polja i jedno referentno polje na duljini od 55 metara. Svako polje ima različite sustave kontrole temperature ceste, a pritom će dva polja koristiti vodu kao medij. Preostala tri polja će imati zračne komore.

Učinak ovog svojevrsnog klima-uređaja će se pratiti kroz naredne tri godine putem osjetnika temperature i termovizijskih kamera.

Pokaže li se ovakav sustav učinkovit, velike su šanse da bude ugrađen na najkritičnijim dionicama poput izlazaka iz tunela, zavoja i sl.

​​

Reci što misliš!