Sci-Tech

#IT

Novi Windowsi moći će pokretati i Android aplikacije

Novi Windowsi moći će pokretati i Android aplikacije
Promo

U redizajniranoj trgovini aplikacija korisnici će dobiti pristup opsežnom katalogu Android aplikacija, koji će pokretati Amazonov Appstore. Amazon je već potvrdio da će njegova Appstore podržavati Android App Bundles (AAB), sljedeću generaciju standardnog formata Android aplikacija koji će na kraju zamijeniti trenutni APK format.

Kao rezultat toga, korisnici sustava Windows 11 mogu pristupiti gotovo svim popularnim Android aplikacijama izravno iz matične trgovine Microsoft.

Kako Android aplikacije rade na sustavu Windows 11?

Kako bi korisnicima pomogao da pokrenu svoje omiljene Android aplikacije na sustavu Windows 11, Microsoft kaže da će koristiti Windows podsustav za Android (WSA), koji je sličan Linux podsustavu za Linux (WSL).

Windows 11 također će se isporučivati s novom tehnologijom virtualnih strojeva za rješavanje problema kompatibilnosti s projektom Android Open Source Project (AOSP), koji je skup softvera otvorenog koda. Zahvaljujući projektu otvorenog koda Android (AOSP), Windows 11 ne zahtijeva podršku usluga Google Play, a većina će aplikacija raditi dobro na desktop računalu.

Kompatibilnost Android aplikacija

Tijekom događaja, dužnosnici Microsofta potvrdili su da će Android aplikacije raditi na uređajima Intel, AMD i Qualcomm (ARM). Ne zna se puno o tome kako će Microsoft podržavati Android aplikacije na AMD sustavima, ali tvrtka je već potvrdila da će na svim Intel računalima koristiti značajku Intelove tehnologije Bridge.

Intel Bridge Technology je “compiler” koji u stvarnom vremenu omogućuje da se aplikacije koje nisu prevedene, pokreću prirodno na uređajima zasnovanim na x86, poput mobilnih aplikacija temeljenih na Androidu, koje bi se mogle pokretati na tim uređajima. Intel vjeruje da je važno pružiti ovu mogućnost te je dizajnirao Intel Bridge tehnologiju za podršku svim x86 platformama. Intelova tehnologija Bridge nije ograničena na Intel CPU, tako da se može koristiti za pokretanje mobilnih aplikacija na AMD CPU-ima, ali Microsoft kaže da Bridge tehnologija nije potrebna za AMD ili ARM CPU.

Amazon Appstore nije velik kao njegova konkurencija i nisu dostupne sve aplikacije, ali Microsoft kaže da će korisnici moći jednostavno učitati klasične andoid APK datoteke. Tako je nedavno i jedan od inženjera u Microsoftu nedavno na Twitteru potvrdio da će korisnici moće učitavati android aplikacije u Windows 11, ali joč uvijek nije jasno kako će taj postupak učitavanja funkcionirati.

​​​​​