Sci-Tech

najmlađa populacija

Austrijanci djeci daju covid-19 testove u obliku lizalica

Austrijanci djeci daju covid-19 testove u obliku lizalica
Shutterstock

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa koja je dominanta u dijelu europskih država, moglo ubrzati širenje koronavirusa među mladima i djecom. 

To bi moglo pridonijeti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspjehe kampanje cijepljenja, piše agencija France Presse.

Kako bi „pratili zarazu“ i pružili „razumnu alternativu za testiranje“, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35 tisuća testova lizalica, rekao je glasnogovornik tamošnje regionalne vlade. 

Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa tjedno. 

Na uputama piše: „Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u spremnik, čekajte 15 minuta i provjerite rezultat“. 

Nakon prvotnog razočaranja što nemaju žarke boje i sladak okus kao prave lizalice, nego sliče na „preuveličan“ klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotschek istaknuo je kako se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test. 

„Tu nema problema – ponovili smo to danas i uspjelo je“, rekao je, pa dodao da „misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strože kontrole“. 

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger, čelnica laboratorija u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph. Ona je i autorica jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji. 

Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prijestolnice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu. 

„Imam ideju i za to“, odgovorila je Foedinger. 

Ona u pet bečkih vrtića sada provodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica te mogu li ući u širu primjenu. 


Reci što misliš!