Sci-Tech

TESTIRALI SMO

MeaniT brzi bežični punjač - nije gadget koji ćete nositi sa sobom, već dio interijera za vaš dom ili ured

MeaniT brzi bežični punjač - nije gadget koji ćete nositi sa sobom, već dio interijera za vaš dom ili ured

U današnjem svijetu svatko ima pri ruci pametni telefon. Dok ste na poslu ili u svom domu, vjerojatno ga stavljate na stol. Ako ga trebate napuniti, uredno priključite punjač i kabel.

Jeste li razmišljali kako bi mogli automatski puniti bateriju dok je tako odložen  na stolu uz pomoć "bežičnog" induktivnog  punjenja?  

Ovo je danas vrlo popularan način punjenja među korisnicima mobitela.  Može   riješiti problem  zapetljanih kablova ili nedostatka  kompatibilnog konektora i  priključaka,  njihova oštećenja, ponovljenog uključivanja i povlačenja kabela itd.

Ali što je zapravo Qi bežično punjenje? 

To je tehnologija koja nam  omogućuje punjenje baterije bez kabela spojenog  u  mobitel.   Dovoljno je postaviti  mobitel na određenu podlogu   i  počinje proces punjenja.   

Pri tome prijenosna zavojnica pretvara električnu energiju i emitira izmjenično elektromagnetsko polje. Kad se prijemna zavojnica nalazi unutar ovog polja,  dolazi do pretvaranja energije u električnu struju koja se šalje na bateriju.   Prijenosna zavojnica nalazi se u  podlozi za punjenje, a  prijemna   na stražnjoj strani telefona i povezana je s baterijom. Stvoreno električno polje je sigurno za ljude i proteže se samo 1 cm od uređaja.

Ova tehnologija nije razvijena posljednjih godina.  Prvi Android telefon koji je standardno uključio   bežično punjenje bio je Google  Nexus 4 još 2012. godine.  Slijedili su ga Samsung Galaxy S6 i Sony Xperia Z3V  dvije godine kasnije.  

Međutim, tek kada je Apple 2017. potvrdio da iPhone 8 prihvaća Qi standard bežičnog punjenja,  polako   se   nametnuo    kao najčešće korišten međunarodni standard za punjenje mobitela.  Njegovom specifikacijom    upravlja Wireless Power Consortium (WPC).

Na tržištu postoji velik izbor Qi bežičnih punjača, a mi smo na test dobili MeanIT  brzi bežični  punjač,  iz tvrtke Intelkom d.o.o, koji može napuniti sve pametne telefone i slušalice koji podržavaju QI sustav bežičnog punjenja.  

DIZAJN

MeanIT Qi brzi bežični  punjač lijepo je dizajniran.  Promjera je 100 mm,  tanak je svega 5 mm i lagan  53 grama. Izrađen je od materijala  koji štiti vaš telefon od pregrijavanja i preopterećenja.

Samo kućište je   od kvalitetne plastike u crvenoj boji,  dok je na gornjem dijelu   površine za punjenje  fina    protuklizna podloga.  Ona sprječava pad pametnog telefona dok se  puni i naravno  ogrebotine na stražnjem panelu, osobito ako se radi o  staklu.

Na dnu postolja su 4 gumene nožice protiv klizanja punjača po stolu.   

Jedini priključak  je pomalo  zastarjeli microUSB kojim se spaja adapter i punjač u izvor struje. 

Uz to, punjač  ima i  kružni prsten od  RGB LED svjetla.  Kada  ga uključite u struju,  koju sekundu  svijetli u plavo-zelenoj kombinaciji,  potom mijenja boju u samo zelenu što znači da je spreman za rad. Ako ne stavite mobitel na punjenje, brzo će se  isključiti, a kada ga stavite  na punjenje, postaje ugodne  plave boje.

Nakon što se vaš mobitel u potpunosti napuni, ovo svjetlo počinje treperiti. Ovakvo intenzivno svjetlosno  rješenje indikatora mi se posebno sviđa jer ako koristite velike pametne telefone,  uvijek je jasno vidljivo.

SNAGA PUNJENJA

Maksimalna snaga punjenja je 15 W ( ulaz DC 5V / 2A, 9V / 1.67A//  izlaz  DC DC 5V-9A  / 1500 mA ). 

Čini vam se malo? Međutim nije! Razlog je što se ovih 15 W   uklapa u specifikacije  većine proizvođača pametnih telefona koji su unaprijed odredili gornju granicu  primanja  izlazne snage za svoje uređaje.  Primjerice,kod  iPhonea je to  7,5 W, LG-a 10 W, Sonya 11 W, Googlea 12 W (samo za Pixel 5), a Samsunga 9 W. 

Da, znam,  za Galaxy S 21 novu liniju  podržano je 10+ W  punjenje, ali samo s drugom iteracijom  vlasničke tehnologije (Fast Charging 2.0)  koja zahtijeva punjač marke Samsung. 

Budući da sam ovaj punjač isprobala s  punjenjem baterije Galaxy S21 modela, uvjerila sam se da je Samsung  ograničio snagu punjenja za druge proizvođače punjača.   Ovaj model ima udaljenost punjenja  do 6 mm, tako da se može puniti bez uklanjanja futrole za telefon.

BRZINA PUNJENJA

Općenito, što se tiče  brzine punjenja,  sasvim  je zadovoljavajuća jer postoji neizbježni gubitak energije i  stoga je učinkovitost  teoretski nešto niža od standardnih žičanih punjača označenih s istom izlaznom snagom. Budući da je izuzetno  teško izmjeriti učinkovitost Qi punjenja (gubitak između izlazne snage i onoga što dovodi do baterije),  uvjerena sam da se MeanIT Qi bežični punjač uklapa  u standard  koji je  između  70 % i 85%.

Ako ga koristite s  iPhoneom, možete očekivati gotovo isto vrijeme punjenja kao da ste koristili zidni punjač od 5 W.  Koristite li ga s  uređajem od 15 W, poput Samsung Galaxy novijih modela,   tada je oko 20 % sporiji od Samsungovog brzog punjača Qi od 15 W.

Bitno je naglasiti da, kako biste u potpunosti iskoristili   snagu punjenja našeg MeanIT Qi punjača , morate ga  priključite   na zidni  punjač   9V / 1.67 A. Priključite li ga na punjač niže snage, vaš uređaj će se puniti samo na 5 W, tako da nećete imati koristi od  15 W punjenja.

SIGURNOST

Da bi MeanIT Qi brzi punjač bio adekvatno certificiran,  morao je  poštivati stroge zahtjeve  za toplinskom regulacijom kako bi se spriječilo oštećenje  mobitela  ili baterije tijekom punjenja.  Tako ima dinamičku podešavajuću izlaznu snagu punjenja da bi se spriječilo prekomjerno nakupljanje topline i  ugrađene sigurnosne značajke  da se struja punjenja emitira samo kada su dva kompatibilna uređaja smještena u blizini.

Nema problema ni s noćnim punjenjem.  Današnje moderne baterije pametnih telefona imaju ugrađeni sustav upravljanja  koji  prekida punjenje baterije čim dosegne 80 ili 100 %,  bez obzira koliko dugo telefon ostaje na punjaču.

UKUPNI DOJAM

MeanIT brzi bežični punjač je prilično zgodan.  Mala veličina omogućuje vam da ga slobodno stavite na stol, noćni ormarić ili policu.  Učinit će   neke životne sitnice lakšim. 

Kad je vrijeme da krenete iz ureda ili  svog doma, jednostavno podignete telefon i ponesete  ga sa sobom  bez isključivanja  kabela.  Isto tako, ako imate poziv tijekom punjenja,  podignete ga i razgovarate. Jeste li sada spremni za odbacivanje kabela kako biste prešli na Qi bežično punjenje?  

PREDNOSTI

  • jednostavan  dizajn
  • prenosivost
  • debljina samo 5 mm
  • LED prsten koji ukazuje na stanje aktivnosti i punjenja

NEDOSTACI

  • microUSB umjesto USB-C
  • adapter i kabel nisu uključeni u prodajnom paketu

Reci što misliš!