Sci-Tech

TESTIRALI SMO

Recenzija MeanIT M30 Lady - pametni sat po povoljnoj cijeni

Recenzija MeanIT M30 Lady - pametni sat po povoljnoj cijeni

Ako ste na nekom sastanku, bilo uživo ili online, ili koncentrirani na svoj posao, zadnje što vam treba je zvonjava mobitela, zar ne? Ali s druge strane, uvijek želite biti dostupni djeci ili članovima obitelji. Kako spojiti ove dvije krajnosti? Jedno od elegantnijih rješenja je da integrirate pametni sat u svoj život.

Neće zamijeniti pametni telefon, ali postaje njegova produžena ruka. Pomoću  njega možete odmah znati sadržaj dobivene poruke bez uključivanja telefona i  ime osobe koja vas zove. Tako možete brzo i lako provjeriti  je li potrebno odmah odgovoriti. Na ovaj način vaša komunikacija je intuitivnija.

Pametni sat ne mora biti uvijek od nekog poznatog brenda, bezobrazno skup i prepun tehničkih karakteristika da bi izgledao dobro. U ponudi cjenovno prihvatljivih može se naći mnogo   atraktivnih modela.  Jedan  od njih je  MeanIT  M30 Lady za pripadnice ljepšeg spola koji sam testirala u posljednje vrijeme. Kakvo je iskustvo korištenja reći će vam ova recenzija.

MeanIT M30 Lady   - OSNOVNE SPECIFIKACIJE

Veličina sata:  43 mm

Masa: 44 grama

Ekran: TFT 1.3" dodirni

Kućište: plastika, metal +  IP67

Narukvica/remen: širina 20 mm sa sustavom za brzu izmjenu

Baterija: Li-ion  (do 7 dana u korištenju ), USB magnetski priključak za punjač

Funkcije: Informiranje o pozivima i porukama,upravljanje   kamerom mobitela putem Bluetotha, Pedometar, mjerenje otkucaja srca, krvnog tlaka, Multi sport podrška

Ostalo: BT bežična veza, vibra, G senzor, hrvatski izbornik,  izmjenjiva lica sata  (2 osnovne teme + dodatne teme koje se mogu preuzeti kroz aplikaciju , te mogućnost postavljanja fotografija na zaslon sata)

Cijena: 449,00 kn 

Ustupio: Intelkom d.o.o

DIZAJN

U usporedbi s prethodnim modelima koje sam testirala,  obično usmjerenim na mušku korisničku skupinu ili onima koji se uglavnom koriste za sport,  MeanIT  M30 Lady dolazi u  ženstvenoj zagasito  roza boji aluminijskog kućišta. 

Nije masivan okrugli sat (veličina 43 mm),  dobro leži na  zapešću  i ne umara ruku,  kad se nosi danonoćno,  jer je lagan (44 grama).

Fino se može kombinirati uz razne narukvice koje volite nositi. S ovim pametnim satom, zahvaljujući dobrom stupnju vodootpornosti   (IP67),    možete pod tuš, oprati posuđe, kućnog ljubimca ili plivati u bazenu.

Postoji samo jedna tipka s desne strane za uključivanje rada i  povratak na početni zaslon.  Ostatak  se oslanja  na upravljanje   zaslonom. Možda će vam trebati malo vremena da se  naviknete, ali kratko,  budući da su sve  geste   prilično intuitivne.

Primjerice, povlačenjem prstom   s početnog zaslona na desno ili lijevo dobivate widget  za mjerenja krvnog tlaka, broja otkucaja srca,  pregled broja prijeđenih koraka, potrošenih kalorija i kilometražu.

Povlačenjem prstom s vrha   prema dolje   pozivaju se osnovne postavke sata,  prikazuje stanje napunjenosti baterije, Bluetooth indikator povezanosti s  mobitelom  itd. Redoslijed prikaza widgeta nije moguće uređivati.

ZASLON

Zaslon je 1,3-inčni  TFT  s oleofobnim premazom. Ovo je zasigurno dobar zaslon: dovoljno svijetao, jasan, čitljiv u bilo kojim uvjetima.   Ali ako očekujete Always-On podršku, nje nažalost nema. IPS matrica je ograničena u tom pogledu.  Stoga, da biste vidjeli vrijeme, morate dodirnuti zaslon, ili pritisnuti gumb ili samo podignuti ruku. Ova potonja  opcija je prilagodljiva kako vam se ne bi uključio pri svakom pokretu,  osobito noću, a ujedno ćete uštedjeti na bateriji.

Stil biranja, odnosno izgleda sata, može se slobodno mijenjati kroz aplikaciju u vašem mobitelu.  Imate čak   mogućnost postaviti bilo koju fotografiju koju ste snimili kamerom pametnog telefona ili preuzeli s interneta.   I možda najvažnije, nudi se odabir boja prikaza datuma i vremena  za tako dizajnirani brojčanik kako bi bio uvijek fino vidljiv i ujedno uklopljen u pozadinu.  

Na stražnjoj strani su optički senzor (PPG )  za mjerenje  krvnog tlaka i praćenje  otkucaja srca ( može pružiti 24-satni nadzor),  te dvije magnetne točke  za   punjenje baterije.  Sviđa mi se što  materijal od kojeg je izrađena ova stražnja strana ne iritira i ne hladi kožu.

REMEN

Sat ima uobičajeni gumeni remen standardne širine 20 mm  s puno malih rupica kao bi bio dobro povezan sa svakom rukom.  Ali možete ga zamijeniti preko sustava za brzu izmjenu bilo kojim  drugim  u stilu vaše odjeće, torbice ili cipela koje ste odabrali za taj dan.

FUNKCIJE PAMETNOG SATA

Pozivi se mogu samo otkazati ili isključiti.

  • Nema mogućnosti razgovora  jer na  kućištu nema zvučnika. Vibracije se osjećaju izrazito, ali nisu bučno ekscentrične.

Praćenje kvalitete spavanja: ova  funkcija praćenja spavanja   je precizna. Točno zna  kada zaspite i kada se probudite, s prekidima ili bez njih. Također prati koliko duboko spavate.

MULTI SPORT PODRŠKA

Kao  sportski sat, ima  nekoliko praćenja sportskih aktivnosti.   U osnovi uključuju  većinom  one  zanimljive urbanim rekreativcima.  To su hodanje, trčanje, badminton, plivanje, penjanje, nogomet, košarka i stolni tenis.  Budući da se radi o ženskom pametnom satu, više bih voljela da je na popisu praćenja sportskih aktivnosti  kao što su fitnes, yoga ili vožnja biciklom, umjesto nogometa i košarke.  Eto, sada sam vam otkrila da nisam feministica ;D

Ovaj naš MeanIT M30 Lady pametni sat nema GPS, ali se podaci o lokaciji uzimaju   s pametnog telefona.  S jedne strane, to ne omogućuje ostavljanje  pametnog sata kod kuće, s druge strane, uvelike štedi malu bateriju u satu.

F Fit ( Android ili iOS)  mobilna aplikacija 

U F Fit  aplikaciji ( nije lokalizirana na hrvatski jezik) možete uključiti / isključiti    primanje    e-mailova,   SMS poruka, poziva i razne druge  obavijesti.   Također nudi integraciju s društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera.

Nedostatak je što ne možete postaviti vibraciju, želite li ju ili ne, za pojedine poruke.  Uključena je prema zadanim postavkama i ne može se isključiti.   Samo možete, želite li, u potpunosti onemogućiti ili omogućiti obavijesti.

MeanIT Smartwatch M9 Light - prilično dobro iskustvo u odnosu na cijenu

MeanIT M20 Termo - pametni sat koji prepoznaje vrućicu ili pothlađenost

No to nije sve. U ovoj aplikaciji možete namjestiti alarm, podesiti vrijeme osvjetljenja zaslona(do 15 sekundi), aktivirati daljinski upravljač za snimanje selfie fotografija vašim mobitelom, povezati sat i mobilni telefon, a aplikacije  je i centralno  mjesto za pokazivanje statistike praćenja i mjerenja. 

Uz to možete aktivirati podsjetnik za uzimanje tekućine kao i vrijeme za ustajanje sa stolice ili fotelje  kako se ne biste pretvorili u   Homo sedens, tj. u sjedećeg čovjeka.

AUTONOMIJA I PUNJENJE BATERIJE

Trajanje LiPoly  baterije je do 7 dana u  umjerenom ili standardnom  načinu rada. Puni se  putem spomenutih magneta i nažalost posebnog namjenskog kabela kojeg ćete svakako  morati nositi sa sobom, ubačenim u torbicu za šminku, kako bi vam uvijek bio pri ruci. Nećete ga moći napuniti punjačem vašeg pametnog telefona.   Za punjenje je potrebno nešto malo više od sat vremena.

UKUPNI DOJAM

Uzimajući u obzir cijenu od 299 kuna,  MeanIT  M30 Lady    pruža  fini skup osnovnih  funkcija nadzora zdravlja i  aktivnosti.   Općenito, sustav  ima minimalnu količinu animacije i jednostavnu grafiku i hrvatski izbornik.  Trajanje baterije je dobro kao i vidljivost zaslona na suncu. Mjerenje vremena (štoperica),  otkucaja srca i tlaka su osobine koje dodaju vrijednost i njegovu korisnost. Iako nisu namijenjeni za medicinske svrhe. 

Svidio mi se ovaj sat jer nema više propuštenih poziva i poruka zato što ne osjećam  da mi telefon vibrira negdje u odloženoj torbici. I da, podsjetnik za  unos tekućine u organizam potaknuo me je na refleksno pijenje vode što je osobito bitno za vrijeme nošenja maske u zatvorenom prostoru.   

 Ovaj sat može biti odlična ideja za dar.


Reci što misliš!