Sci-Tech

#automobili

Novi tehnološki napredak i brzo punjenje baterija mogli bi osnažiti tržište električnih automobila

Novi tehnološki napredak i brzo punjenje baterija mogli bi osnažiti tržište električnih automobila

Od praznih do punih baterija električnog automobila za samo pet minuta - izraelska tvrtka razvila je tehnologiju koja bi mogla eliminirati tjeskobu povezanu s malom kilometražom koju s jednim punjenjem mogu prijeći električna vozila.

Specijalisti za ultrabrzo punjenje u StoreDotu razvili su prvi generaciju litij-ionske baterije koja se po vremenu punjenja može natjecati s punjenjem standardnih vozila na benzinskim stanicama.

"Mijenjamo čitavo iskustvo za vozače, problem tjeskobe zbog dosega... toga da možete zastati na autoputu bez pogona", kaže utemeljitelj StoreDota Doron Myersdorf.

Inovacija bi mogla spasiti sate potrebne za punjenje električnog automobila, kazao je. U ovom trenutku proizvođači testiraju stotine prototipova. Njegova tvrtka sa sjedištem u Herzliyi blizu Tel Aviva ima potporu četiri ključna ulagača - njemačkog Daimlera, British Petroleuma,  Samsunga i TDK.

Myersdorf, koji je tvrtku osnovao 2012., testirao je baterije na telefonima, dronovima, skuterima prije nego što se posvetio velikom zalogaju - električnim vozilima.

"Željeli smo pokazati da možete uzeti litij-ionsku bateriju zamijeniti neke sastavnice i potom je napuniti za pet minuta". Zamijenili su izvorni grafit u baterijskoj anodi sa silikonom.

"Tu fantastičnu inovaciju litij-ionske baterije podigli smo do ekstremno brzih sposobnosti punjenja", dodao je.

Električna vozila još su uvijek skupa i u 2019. predstavljala su tek 2,6 posto globalno prodanih automobila, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Po Myersdorfu, što se svijet brže prebaci na električna vozila to bolje jer vjeruje da će to imati ogromni utjecaj na planet. No recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vijek od 3000-3500 punjenja.

"Moramo uspostaviti sustav recikliranja, a to se tek radi", kaže Eric Esperance, analitičar u konzultantskoj tvrtki Roland Berger.


Reci što misliš!