Sci-Tech

RAT OKO VIJESTI I TECH PLATFORME

Australski zakon o vijestima: Google je spreman platiti i Facebook sjeda za pregovarački stol

Prošlog je mjeseca Australija najavila novi zakon kojim se od Googlea, Facebooka i drugih tehnoloških tvrtki zahtijeva da domaćim medijima plaćaju za korištenje vijesti.

Razlog je što  koriste objavljivanje tuđih vijesti kako bi privukli članove, a izdavačke agencije optužuju ih da s njima ne dijele dovoljan prihod od oglasa.

Prema Reutersu,  pripremljeni nacrt zakona kaže da će samo mali izdavači moći iskoristiti kolektivno pregovaranje putem grupiranja. “Veliki nacionalni izdavači vjerojatno imaju mogućnost sklapanja vlastitih poslova. Ako pogledate manje izdavače, jedini način da dobiju poštenu vrijednost jest zajednički rad ”, rekao je David Chavern, predsjednik i izvršni direktor News Media Alliancea, trgovačkog udruženja koje lobira kod zakona.

U međuvremenu je Facebook   najavio  u znak odmazde  da će Australcima zabrani dijeljenje vijesti na društvenim mrežama i ukloniti stranice lokalnih i stranih novinskih agencija.  Zo su i učinili    prošlog četvrtka. Blokirali su feedove vijesti i druge stranice u Australiji, uključujući dobrotvorne organizacije, zdravstvene i hitne službe, kao odgovor na vladine planove za uvođenje zakona koji zahtijevaju da platforme društvenih medija plaćaju vijesti za njihov sadržaj ili pregovaraju o cijeni putem arbitraže.  Ovaj potez je izazvao  pomutnju širom svijeta.

Međutim, sada je postalo poznato da je Facebook ipak   spreman ponovno razgovarati o shemi rada u Australiji i  Markom Zuckerberg se vrača    za pregovarački stol.

Kako je reagirao Google?

Prvobitna reakcija Googlea bila je   da će  razmotriti otkazivanje nekih svojih usluga u Australiji. Međutim,  svjesni svoje trenutne situacije,  pokorili su se  novom zakonu. Prema sporazumu,  News Corp u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji, poput Wall Street Journal-a i New York Posta, pojavit će se na Googleovoj medijskoj platformi News Showcase.  Kao dio transakcije, dvije tvrtke podijelit će prihod od oglašavanja,  razviti pretplatničku platformu, a YouTube će ulagati u posao s video vijestima.

Ovaj Australski zakon o korištenju vijesti trebao bi   Senat   usvojiti tijekom sljedećih tjedan dana i time mogao bi stvoriti globalni presedan, jer zemlje poput Kanade pokazuju interes za uvođenje sličnih mjera kao i EU.


Reci što misliš!