Sci-Tech

#automobili

Dva poznata proizvođača do kraja desetljeća prestaju s proizvodnjom motora s unutarnjim izgaranjem

Dva poznata proizvođača do kraja desetljeća prestaju s proizvodnjom motora s unutarnjim izgaranjem

Autor najprodavanijeg V12 motora bit će prva velika marka čiji će asortiman biti u potpunosti električan.

Ovaj tjedan predstavljena je nova Reimagine strategija prema kojoj će do 2025. Land Rover imati čak šest električnih modela u svojoj ponudi. Prvi od najavljenih dolazi već 2024. godine. Međutim, prava je vijest kako će Jaguar postati električna marka, i to već od 2025. godine. Nova strategija znači i bolne rezove, a jedan od njih je navodno gašenje modela XJ.

Što se pak spomenutog Land Rovera tiče, on će iz očitih razloga u ponudi pokušati što duže zadržati i motore koji koriste fosilna goriva. Također, tri britanske tvornice se neće zatvarati, ali će ona u Castle Bromwichu prestati proizvoditi aute. Njihova procjena je kako će Jaguar Land Rover godišnje ulagati 2.5 milijardi funti u nove tehnologije, a to uključuje i razvoj pogona na vodik.

Paralelno s Jaguarom u javnost je izašao i Ford. On je najavio milijardu dolara ulaganja u sjedište u Kolnu, ali i potpun prelazak na struju. Prvi velikoserijski električni model rezerviran za Europu dolazi 2023. godine, i to upravo iz obnovljenog centra Fordovih europskih operacija. Koristit će Volkswagenovu MEB platformu

Prema tom planu već 2026. godine će svi modeli u Europi imati električnu ili plug-in hibridnu izvedbu, a potpuni prelazak na električnu energiju očekuje se do 2030. godine. Sve rečeno u većoj mjeri vrijedi i za segment gospodarskih vozila, i to od 2024. godine u ogledu sposobnosti nulte emisije, te 2030. kad se govori o potpunom prelasku na struju.

Podsjetimo, potkraj prošle godine prelazak na struju najavio je i Bentley, i to od 2030. godine.


Reci što misliš!