Sci-Tech

POSLOVANJE

Huawei trenutno nije glavna briga Bidena - sankcije neće "olabaviti", a već su ispali iz prvih pet

Huawei trenutno nije glavna briga Bidena - sankcije neće

Već vrapci na granama znaju da nijedna američka tvrtka ili korporacija, s nekoliko iznimaka na takozvanom popisu izuzeća, ne smiju stupiti u bilo kakav poslovni odnos s Huaweiem.

To  je Huaweiu donijelo ne samo probleme oko izgradnje 5G infrastrukture već  i   mogućnosti za proizvodnju i obradu čipova te upotrebe Googleovih mobilnih usluga (GMS)  na  telefonima  i tabletima.  Ne i Androida, jer je on sam po sebi otvoren izvor. Nitko nikada nije branio Huaweiu da ga koristi.  

Sankcije su izazvale kontroverzu i mnogi su se fanovi nadali da će biti ukinute nakon promjene vlasti. Joe Biden  i njegova administracija, međutim, ne namjerava  za sada ništa mijenjati.  Prema riječima Gine Raimondo, nove američke ministrice trgovine,  koju citira Bloomberg, nema razloga da se Huawei i druge kineske tvrtke brišu s popisa.

Ali ipak se nešto promijenilo!  Više se kao razlog nigdje ne navodi  “špijunaža”, već  kršenja slobode i ljudskih prava od strane tvrtke.  Točnije rečeno, mehanizmi prepoznavanja lica koje je Huawei razvio koriste se za suzbijanje ujgurskih pobuna na sjeverozapadu Kine.

Od broja jedan do ostali na popisu - ovo je svojevrsni  "slobodni pad"

Huawei sada pati od značajnog pada globalnog udjela na tržištu pametnih telefona (trenutno im udio iznosi samo 8 %).  Prema  podacima svih analitičkih tvrtki (Canalys, IDC, Counterpoint) više nisu  među prvih 5  na  globalnoj ljestvici, nakon što im je  prodaja u četvrtom tromjesečju 2020. pala za oko 35 postotna boda.  Ovo je prvi put da je Huawei u posljednjih šest godina ispao iz skupine pet najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona.

Huawei je i sam objavio podatke o ukupnoj prodaji mobitela u 2020. godini, a prema istima, opseg prodaje opao je za 42,4% na godišnjoj razini.  

I ne samo to, Huaweijeve isporuke u četvrtom tromjesečju 2020. bile su samo 32 milijuna primjeraka, što je pad od gotovo 43% u odnosu na prošlu godinu. Zaostaje za Oppom i Vivom, pa čak i za Xiaomi , koji je na trećem mjestu, a Apple i  Samsung su daleko iznad.  

Također  međugodišnja usporedba pokazuje da  im ne cvjetaju niti ruže   na kineskom tržištu.  Žestoko se natječu s domaćim i međunarodnim markama. Tijekom cijele 2020 imali 11 postotni pad.   

Što Huawei dalje planira?

Huawei želi preživjeti.  Već su prodali  svu Honorovu imovinu,   ne  posjeduju nikakve dionice, niti će sudjelovati u upravljanju i donošenju odluka. To znači da   više neće pružati Kirin čipove za Honor, što je ujedno i krajnje rješenje.

Sada  smanjuju opseg poslovanja što je više moguće  i   otvaraju područja koja ne zahtijevaju visoko precizne čipove.   To su  područja kao   računalstvo u oblaku i automobilski sektor,     koji zahtijevaju visoku matematiku i softversku tehnologiju i relativno niske zahtjeve za preciznošću hardvera.

Napravili su neke kadrovske promijene. Trenutni izvršni direktor potrošačke poslovne grupe  Yu Chengdong, istodobno će obnašati dužnost predsjednika Cloud & AI poslovne grupe i direktora administrativnog tima za upravljanje.


Reci što misliš!