Sci-Tech

LAŽI, LAŽI, LAŽI ME

Huawei obmanjuje javnost - HarmonyOS 2.0 zapravo je još uvijek Android

Huawei obmanjuje javnost - HarmonyOS 2.0 zapravo je još uvijek Android

Huawei nakon zabrane američke vlade za poslovanja s Googleom i pametnim telefonima, cijelu je prošlu godinu tvrdio i oglašavao da imaju rješenja "da poprave situaciju" u obliku Harmony OS-a.

Hvalili su se da su potrošili stotine milijuna dolara na razvoj OS-a. No, čini se, ipak, da je sve bila laž.

Nedavno  je  Ron Amadeo iz Ars Tehnike zatražio pristup  razvojnim alatima za  Harmony OS 2.0 inačici sustava  kao i u emulatoru uređaja kako bi saznao više o platformi.   Uspio je dobiti pristup, ali  samo virtualnom emulatoru koji radi na udaljenom poslužitelju u Kini.

Na temelju analize ustvrdio je da dokumentaciji za programere nema nikakve veze s onim što tvrtka zapravo isporučuje.  Harmony OS 2.0 gotovo je identičan verziji Androida s EMUI sučeljem instaliranim na trenutnim telefonima tvrtke.

Što više,  pronašao je da  je Huawei  uklonio sve što  ima naziv Android,  kako bi uvjerio   tech entuzijaste   da  se radi o potpuno novoj platformi.  Međutim ipak  nisu uspjeli  ukloniti sve reference na Android, zamijenivši ih Harmony OS- nazivom.

Također, aplikacija DevInfo, koja provjerava hardversku i softversku bazu Android pametnih telefona, bez problema se instalira na Harmony OS i po završetku analize,    pokazuje  da je operativni sustav u stvari Android 10  sa svim posljedicama u obliku podrške za ADB,   kao i sistemskim knjižnicama karakterističnim samo za Android.

Drugim riječima, Huawei  gradi Harmony OS kao izdanak Androida,  a promoviranje  kao potpuno novog operativnog sustava i nepriznavanje njegove izvorne prirode čin je zavaravanja ljudi širom svijeta.  Osim toga, ako    Huawei  nema što skrivati,  zašto je nemoguće  pokrenuti emulaciju OS-a na lokalnom računalu? 

Ako ste mislili da je novinar Ars Tehnike svojom objavom samo želio  rušđiti ugled Huaweija,  niste u pravu.  Prije njega  mnogi su entuzijastični  programeri, pa čak u Kini,   objavili su  da je  Harmony OS,  koji  Huawei naziva vlastitim operativnim sustavom, samo EMUI firmwar s drugačijim sučeljem, sličnim Amazonovom Fire OS-u.   

Huawei se  tada pravdao da u   početnoj fazi namjerno koriste vlastiti GUI,  kako ne bi prestrašili korisnike i  obećava  u budućnosti  zamijeniti ga nečim novim.  Možda je to istina,  ali  ipak bi se   vidjele neke  nove funkcije  karakteristične samo za Harmony OS.  Za sada  nema ništa slično.


Reci što misliš!