Sci-Tech

STREAMING

Netflix uveo studijsku kvalitetu zvuka na Android uređajima

Netflix uveo studijsku kvalitetu zvuka na Android uređajima

Nakon što je Netflix uveo značajku reprodukcije sadržaja nazvanu "Samo zvuk", sada nude studijsku kvalitetu zvuka automatskim prilagođavanjem propusnosti i pozadinskoj buci u našem okruženju.

Zahvaljujući implementaciji podrške za napredni xHE-AAC audio kodek, prošireni HE-AAC s MPEG-D DRC metapodacima,  ne samo da se značajno poboljšava kvalitetu zvuka, već i  širi dinamički raspon te razumljivost u bučnim okruženjima.  Ako bude više pozadinske buke, dinamički raspon zvuka postat će manji i  razlika između,  primjerice, šaputanja i eksplozije, manja.

Štoviše, sada postoji funkcija glatkog prebacivanja između razina bitratea.  Na primjer, TV emisija proizvest će maksimalnu kvalitetu zvuka s dovoljnom razinom propusnosti, a ako internetska veza nije vrlo stabilna, kvaliteta će se glatko smanjivati bez naglih promjena. Korisna funkcija za one koji gledaju TV serije na mobilnom Internetu. 

Međutim, za neke u cijeloj priči postoji problem oko pristupa mikrofonu i snimanja korisnika. Koliko se može  shvatiti  iz Netflixove objave i   tehničke dokumentacije, za normalizaciju zvuka  se koriste standardne Android funkcije.  

Snimanje se događa isključivo na strani  mobitela/tableta,  ne na strani poslužitelja.   Sve što aplikacija treba znati je koliko dB zvuka postoji, pa ako bi se nešto trebalo vratiti, to ne bi trebalo biti više od -45 db ili nešto slično.

Važno je napomenuti da su sva ta poboljšanja dostupna isključivo na uređajima s Androidom 9.0 Pie ili novijim. Uz to, nema podataka o bilo kakvim poboljšanjima u istom smjeru za  iOS-u.

Ažuriranje  aplikacije je već dostupno.    Imate li  nadogradnje na automatskim postavkama, sve  je  vjerojatno spremno za rad.


Reci što misliš!