Sci-Tech

JOŠ JEDAN CMOS S VISOKIM BROJEM PIKSELA

Specifikacije IsoCell HM3 senzora od 180 MP u Samsung Galaxy S21 Ultra

Specifikacije IsoCell HM3 senzora od 180 MP u Samsung Galaxy S21 Ultra

Iako često kažemo da pikseli nisu presudni čimbenik za kvalitetu snimljene fotografije, nepobitno je da CMOS s visokim pikselima obično ima veću razlučivost pod dovoljnim svjetlosnim uvjetima. Za proizvođače mobitela su visoki pikseli također vrlo dobra prodajna točka za marketing.

Među proizvođačima senzora visokih piksela  je Samsung.  Posljednji model njihovog senzora  ISOCELL HM3 se  nalazi u Samsung Galaxy  S21 Ultra telefonu.  S gledišta parametara, ovaj CMOS ima  1 / 1,33 inča,  isto kao i prethodni HMX,  dok je jedan piksel  0,8 mikrona.

Opremljen je  Smart ISO Pro i Super PD Plus tehnologijom faznog fokusiranja  dodajući mikro leću u fazno fokusiranje,  što povećava brzinu fokusiranja za 50 %, a poboljšana je i brzina fokusiranja za noćne scene.

Smart ISO Pro je tehnologija visokog dinamičkog raspona (HDR) koja pojačava i sintetizira svjetlost s različitim ISO vrijednostima u okruženju u kojem se miješaju svijetla i tamna područja, poput izlaza iz tunela.  Drugim riječima,   slična  je aktivnoj dualnoj ISO tehnologiji koja može istovremeno snimati slike i na visokom i na niskom ISO, a zatim ih kombinirati  i generirati  fotografije s većim dinamičkim rasponom.

Prema Samsungu, ova tehnologija omogućuje snimanje   ultra visokog dinamičkog raspona s 12-bitnom  dubinom boje što proširuje njihov raspon   za oko 64 puta više od postojećih 10-bita (1,07 milijardi boja). A zbog načina niskog ISO, ova tehnologija također može u određenoj mjeri smanjiti buku,  artefakte i poboljšati čistoću slike. 

Uz to, 9 susjednih piksela  grupiraju se u jedan veliki  kako bi se povećala reprodukcija boja.  Dodana je i tehnologija za suzbijanje šuma koja poboljšava osjetljivost i do 50 %.

Što se tiče videozapisa, HM3 podržava do 8K 30Fps i 4K 120Fps video snimanja, a brzina kadrova je do 240Fps kad snima 1080P video. 


Reci što misliš!