Sci-Tech

Globalno izvješće o prihodu programera za 2020. godinu

Globalno izvješće o prihodu programera za 2020. godinu

Koliko je isplativo znanje programiranja? Levels.fyi, web stranica za prikupljanje podataka o američkim tehnološkim tvrtkama, zna odgovore na ovo pitanje.

Objavljeni podaci  o plaćama programera  nastali su analizom  podataka  koje  je  Levels.fyi, web stranica prikupila u više od 1200 gradova širom svijeta. Odražavaju srednji ukupni prihod   u prošloj godini, uključujući dionice i bonuse.  Kako bi ti podaci bili  što relevantniji i točniji,   analitičari su  koristili  i izvještaju i prikazu  prikaz stupnjevane statistike i srednje vrijednosti. 

Prema spomenutom izvještaju   programeri su podijeljeni u pet razina:  mlađi inženjer (I), srednji inženjer (II), stariji inženjer (III), glavni  inženjer (IV) i   kompetentni inženjer (V).

Na ljestvici mlađih inženjera s  prosječnom plaćom od 230.000 američkih dolara,  dominira tvrtka Lyft , koja posluje u 644 grada u Sjedinjenim Državama i 12 gradova u Kanadi. Razvijaju, prodaju i upravlja mobilnom aplikacijom koja nudi vozila za iznajmljivanje , motorizirane skutere , sustav za dijeljenje bicikla i dostavu hrane . Slijede ih  ROBLOX, Stripe i Airbnb. Zadnji na popisu su programeri Twittera sa srednjom plaćom 195.000 američkih dolara.

Među inženjerima srednje razine (II), airbnb je na prvom mjestu s prosječnom plaćom od 295 000 USD.  Bytedance,  jedina   tvrtka u Kini na ovom popisu, s  plaćom inženjera od 260 000 američkih dolara, je na posljednjem mjestu.

Među starijim inženjerima (III),  programeri LinkedIna su na vrhu ljestvice.   

ByteDance zauzima sedmo mjesto, s prosječnom plaćom od oko 400 000 USD i rangom 2-2.

Na ljestvici kompetentnih inženjera,  zaposlenici tvrtke Stripe,  koja prvenstveno nudi softver za obradu plaćanja i sučelja za programiranje aplikacija za web stranice,  e-trgovine i mobilne aplikacije.  Slijede ih Facebook, airnb i Amazon.  Ali,  dalje je ByteDance na sedmom mjestu na svijetu s medijanom plaće od 493.000 američkih dolara.

I na kraju, plaće programera najvišeg ranga, odnosno s   15 i više godina iskustvo, a kojih je   obično je na toj razini manje od 3% zaposlenih u tvrtki, imaju u Facebooku. Ona iznosi 895.000 USD.

Najbolje plaćeni programeri prema lokaciji

Web stranica Levels.fyi također broji plaće programera prema različitim regijama i gardovima u obliku   statistike.

Što se tiče geografske distribucije, regije s najvećim prihodom za programere u Sjedinjenim Državama - San Francisco (232 000 USD), Seattle (197 000 USD) i New York (182 000 USD).Iz globalne perspektive, regija s najvećim prihodom za programere je Zurich u Švicarskoj (211.000 USD), zatim Tel Aviv (159.000 USD), i Vancouver  (133.000 USD).  Peking u Kini zauzima deseto mjesto s plaćom od 100.000 dolara i našao se na popisu.


Reci što misliš!