Sci-Tech

Problemi za Microsoft

Gotovo 20 posto korisnika i dalje koristi zastarjeli Windows 7

Gotovo 20 posto korisnika i dalje koristi zastarjeli Windows 7

Prije otprilike godinu dana Microsoft se i službeno oprostio od operativnog sustava Windows 7, upozorivši korisnike kako bi bilo odlično da što prije prijeđu na Windows 10 operativni sustav.

Tih je dana Microsoft zauvijek stopirao podršku i izdavanje zakrpa za 10-ak godina star Windows 7 sustav, čime je zapravo taj sustav postao “nesiguran” za korištenje. Kako službene podrške za Windows 7 više nema, iz Microsofta su odlučili “pogurati” korisnike ka novom i naprednijem Windows 10 sustavu – no čini se da im to baš i ne uspijeva.

Najnoviji podaci pokazuju kako Windows 7 sustav još uvijek drži oko 19.71 posto tržišta operativnih sistema za računala. Posebno je zanimljivo, kako je Windows 7 sustav još povećao svoj postotak primjene u posljednjem periodu, što bi zapravo značilo da broj korisnika tog sustava i dalje raste.

Iz analitičkih kuća nagovještaju kako je postotak korisnika Windows 7 sustava vjerojatno još i veći s obzirom na to da je tijekom analize nemoguće obuhvatiti sve vrste korisnika. Iako u dugoročnom periodu broj korisnika Windows 7 sustava pada, činjenica je da je ovaj sustav još dan danas instaliran na više od 100 milijuna računala širom svijeta.

Problem prelaska na noviju verziju operativnog sustava vrlo vjerojatno leži u financijskom pogledu, s obzirom na to da je potrebno investirati novac u kupnju novog sustava. To je posebno izraženo kod tvrtki koje koriste mnogobrojna računala jer prelazak na novi sustav znači i velika financijska ulaganja.

Valja naglasiti kako problem nije samo u kupnji novog operativnog sustava, već i prilagodbi i nadogradnji svih ostalih softverskih paketa koje tvrtke imaju u svojem vlasništvu. Dakako, kod velikih kompanija radi se o ogromnim investicijama, a s obzirom na to da smo u vremenima krize – rijetko će tko olako ulagati novac u kupnju novih softverskih paketa.

Sve težnje Microsofta da korisnike “prebaci” na novi Windows 10 sustav tako su “pale u vodu” jer korisnici i dalje obožavaju raditi na svojoj sedmici. Proces prelaska vjerojatno će trajati godinama, a kod rijetkih pojedinaca vjerojatno i desetljećima. Dakako, dio Windows 7 sustava zapravo nikada ni neće biti istrijebljen.