Sci-Tech

teoretičari zavjere

Twitter trajno suspendirao profile s kojih se širi QAnon sadržaj

Twitter trajno suspendirao profile s kojih se širi QAnon sadržaj
@natanaelginting

Društvena mreža Twitter objavila je u petak da će trajno suspendirati sve profile na kojima se dijeli isključivo QAnon sadržaj.

QAnon je neutemeljena teorija zavjere koja se počela širiti u listopadu 2017. godine, kad je anonimni korisnik koji se potpisivao kao “Q”, tvrdeći da ima insajderska saznanja o administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, počeo objavljivati različite teorije o tajnom ratu Trumpa protiv elita koje štuju sotonu, kontroliraju svijet i trguju djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja. S vremenom se QAnon proširio po svijetu i prilagodio teorije zavjere različitim područjima.

Nakon nereda u američkom Kongresu, u sklopu novog čišćenja Twitter je suspendirao profile Michaela Flynna i Sidneya Powella, koji podupiru Donalda Trumpa.

Suspendiran je i profil Rona Watkinsa, administratora websitea 8kun, ranije poznatnog pod nazivom 8chan, lažnog "digitalnog" propovjednika u samom središtu QAnon terorija zavjere.

8chan je promijenio svoj naziv prošlog ljeta, nakon što su "bijeli supermacisti" koristili taj site za objavu manifesta uoči masovnih ubojstava, među kojima je bio i teroristički napad na šoping centar u El Pasou, u Teksasu,  2019. godine, kada je bilo ubijeno 17 osoba.  

Watkins, koji živi u Japanu, i Powell proteklih tjedana zagovarali su lažne teorije u vezi glasačkih uređaja tvrtke Dominion Voting Systems i njezine uloge u američkim izborima, a targetirali su i građane s lažnim tvrdnjama o izbornoj prijevari u SAD-u. Dominion Voting Systems u petak je podigao tužbu protiv Powella u kojoj traži odštetu od 1,3 milijardi dolara.

Suspenzije tih profila uslijedile su dva dana nakon što je Twitter blokirao Trumpov profil i upozorio da bi ta zabrana mogla postati i trajna ako Trump nastavi kršiti politiku Twittera. Trump je, naime, objavio video nakon upada prosvjednika u američki Kongres, u kojem je nastavio širiti lažne tvrdnje o izborima.

"Profili su suspendirani u skladu s našom politikom prema koordiniranoj štetnoj aktivnosti. Jasno nam je da moramo poduzeti snažnu prisilnu akciju u vezi ponašanja koje potencijalno može dovesti do šteta izvan mreže. Uzimajući u obzir obnovljenu mogućnost za nasiljem koje okružuje tu vrstu ponašanja u nadolazećim danima, trajno ćemo suspendirati profile koji su isključivo posvećeni dijeljenju QAnon sadržaja", priopćila je kompanija.

Twitter, koji se godinama odupirao pozivima da ublaži svoju platformu, nedavno je poduzeo snažniju akciju protiv teorija zavjera koje su povezane s nasiljem, ponajviše s QAnonom. U srpnju 2020. tako je uklonio 7.000 profila i ograničio brojne druge zbog blebetanja o QAnonu.


Reci što misliš!