Sci-Tech

Vrijednost Libre će biti vezana uz američki dolar

Facebook uskoro pokreće svoju kriptovalutu

Facebook uskoro pokreće svoju kriptovalutu

Zbog pravnih zahtjeva Libra neće biti punokrvna kriptovaluta već stablecoin čija je vrijednost vezana uz američki dolar, pa će funkcionirati kao token za digitalna plaćanja i bit će pod nadzorom regulatora.

Facebookova kriptovaluta Libra, najavljena prije godinu i pol, još uvijek nije lansirana jer su joj se usprotivili regulatori financijskih tržišta, povjerenici za zaštitu podataka i, najvažnije, financijske vlasti u Švicarskoj gdje bi Librina krovna udruga trebala imati službeno sjedište. Ovi regulatorni problemi uzrokovali su odgode pokretanja ove digitalne valute te u konačnici i promjenu u njezinom načinu funkcioniranja.

Kako sada doznaje Financial Times, Libra bi mogla napokon svjetlo dana ugledati u siječnju, no bit će drugačije namjene nego što je inicijalno bilo planirano. Libra će tako postati stablecoin čija je vrijednost "usidrena" uz američki dolar, a morat će zadovoljavati i ostale propise kako bi je Švicarci odobrili – pa je tako Facebook pristao i da njihova kriptovaluta bude pod nadzorom nadležnih agencija (za razliku od, primjerice, bitcoina, kojeg ne nadzire nitko).

Plaćanje kroz Messenger i WhatsApp

Libra bi trebala poslužiti za digitalna plaćanja online, a u početku će biti dostupna samo kao token vezan u dolar. Kasnije bi se trebale pojaviti i druge inačice vezane uz druge valute, kao što su prije svega euro, ili funta. Istodobno s valutom trebao bi biti lansiran i digitalni novčanik naziva Novi (ranije Calibra).

Librom bi se plaćati trebalo moći kroz Facebookove chat aplikacije Messenger i WhatsApp. Plaćanja bi se mogla provoditi tako da krajnji korisnik plaća pojedinoj kompaniji čije usluge koristi, ili pak da svojim kontaktima lako i brzo prebacuje sredstva. Neki od članova udruge Libra Association su i kompanije Lyft, Shopify, Spotify i Uber, pa je moguće da će one biti među prvima koje će korisnicima omogućiti da njihove usluge plate upravo Librom.