Sci-Tech

JESTE ZNALI?

Pacific Blue plava boja iPhonea 12 je umjetničko djelo

Pacific Blue plava boja iPhonea 12 je umjetničko djelo

Jeste li znali da je plava boja (Pacific Blue) iPhonea 12 modela umjetničko djelo? Štoviše imala je i ima značajan utjecaj na suvremenu umjetnost kao i na modni svijet. Kako je nestala i postala hit, reći će vam ovaj članak.

Plava boja  iPhonea 12  ima izvorno ime  "Klein Blue" .  Osmišljena je od  francuskog  realista, minimalista i umjetnik performansi Yvesa Kleina.  Godine 1957. u milanskoj galeriji Apollinaire  izložio  je 11 monokroma  na platnu  u specifičnoj tamno ultramarinsko plavoj boji, kasnije poznatoj kao "Klein Blue",  sve rigorozno slične tonom, intenzitetom, omjerima i dimenzijama.  Bila je fizički izraz njegove čežnje za mističnim i beskonačnim. 

Kako je nastala Klein Blue boja?

Umjetnik je  tražio  način da stvori medij u koji je ugrađen učvršćivač, tako da se ne trebaju nanositi dodatni slojevi, ali također je trebao učvršćivač koji dodavanjem neće smanjiti živost pigmenta i otupiti boju.

Za pomoć se obratio  pariškom vlasniku trgovine bojom  Edouardu Adam, aon se  je opet,  savjetovao s  kemičarom iz   tvrtke Rhône-Poulenc.  Potonji je   predložio različite materijale i  bezbojnu polivinil-acetatnu smolu imena Rhodopas M.  Također je bila dostupna u 60-postotnoj otopini u 190-postotnom (95-postotnom) alkoholu i distribuirana pod imenom Rhodoras M60A.

Nakon niza eksperimenata,  pronašao je odgovarajuću formulu ( za RGB pigment   0; 47; 167.) dodavanjem etilnog alkohola i etil acetata u otopini sa smolom.     

U svibnju 1960., Klein je registrirao formulu  za  kemijski postupak kojim se ultramarinski pigment fiksira na određeni način  pod nazivom International Klein Blue (IKB) na Institut National de la Propriété Industrielle (INPI).  Međutim,   nikada  boju nije  patentirao  polažući time pravo na vlasništvo  u očima zakona, jer boju nije moguće patentirati.  

Iako je umjetnik umro mlad u dobi od 34 godine , zahvaljujući  "Klein Blue" boji postao je jedna od najpoznatijih figura u svijetu umjetnosti. Nakon što se  boja proslavila u umjetničkim krugovima, postala je popularna  u modnoj industriji.  Pojavljivala se  na pistama  u kolekcijama Diane von Fürstenberg, Giorgio Armanija,  Proenza Schoulera, Diora, Givenchyja, Bruni Pietersa, Michaela Kors,  itd.  Isto tako često pogađa pistu na Pariškom tjednu mode.  

Britanska kraljevska obitelj i aristokrati također posebno vole ovu visoko zasićenu plavu. Kraljica Elizabeta, princ William i princeza Kate često  nose "Klein Blue"  odjeću.  Pojavila i na modnim brendovima kao što su Supreme, Off-White i Cav Empt.

Kanye iz "Father of Yeezy" također je upotrijebio   veliko područje ove plave boje na naslovnici novog albuma objavljenog prošle godine.

Eto, do danas  "Klein Blue" boja nije zastarjela, već postaje sve popularnija iima trajni šarm.  Na kraju bi spomenuli da je Pantoneova godišnja modna boja za jesen 2020. također plava, ali  klasično plava. Izražava vrstu trajnosti i samopouzdanja, a čvrsta je i pouzdana  na koju se uvijek možemo osloniti.

Sada kada ste pročitali ovaj članak zasigurno će te imati zanimljivu priču o plavoj boji vašeg iPhone 12. 


Reci što misliš!