Sci-Tech

Sve je veća ponuda na tržištu

BMW predstavio novi električni automobil s dometom od čak 600 kilometara

BMW predstavio novi električni automobil s dometom od čak 600 kilometara
BMW promo

Europski proizvođači automobila uvelike se okreću ka proizvodnji električnih vozila.

Taj podatak nas ne bi trebao iznenaditi s obzirom na činjenicu da je Europa nedavno prestigla kinesko tržište po broju prodanih električnih vozila. Dakle, zahvaljujući poticanju električne vožnje, europski su vozači sve skloniji nabavci električnih automobila. Među mnogobrojnim proizvođačima iz Europe koji već imaju svoje električne predstavnike na tržištu nalazi se i dobro nam poznati BMW.

BMW je jedan od najpopularnijih proizvođača automobila u svijetu, a sada su napokon u javnost iznijeli više detalja o svojem novom električnom vozilu koje nam uskoro stiže na tržište. Koncept kojeg su ranije nazivali BMW Vision iNext sada je i službeno najavljen, ali pod imenom BMW iX. Prema prvim vizualnim predstavljanjima, novi se model SUV-a poprilično dizajnom razlikuje od ostalih modela vozila – a utemeljen je na specijalno osmišljenoj platformi za električna vozila. Prednja strana vozila ipak održava vizualne elemente BMW brenda tako da će ovo vozilo ostati prepoznatljivo na ulici.

Novi BMW iX bit će dugačak kao model X5, a imat će visinu X7 modela. Elektronički pogon s dva motora trebao bi stvarati ukupno 500 KS, a na jednom punjenju korisnici će moći priječi popriličnih 600 kilometara. Zanimljivo, za samo 10 minuta punjenja automobil će dobiti novih 120 kilometara dosega, a ostavite li vozilo na punjaču 40 minuta baterija će se napuniti do 70% kapaciteta. Vozilo ubrzanje od 1 do 100 km/h ostvaruje u manje od 5 sekundi.

U svojoj unutrašnjosti BMW iX će odisati velikom dozom elegancije, a bit će opremljen i velikim ekranima koji će olakšavati vožnju i upravljanje vozilom. Proizvodnja vozila vjerojatno će krenuti za otprilike godinu dana, a kada se pojavi na tržištu trebao bi koštati oko 100.000 eura. Valja još spomenuti kako bi automobil trebao biti opremljen i nekim sustavom autonomne vožnje, no do koje će mjere ići ta autonomija za sada nije poznato. U svakom slučaju, BMW priprema odličan automobil koji bi trebao biti jedna od uzdanica elektrizacije BMW flote automobila.