Sci-Tech

TESTIRALI SMO

Recenzija Sony WH-1000XM4 - naglasak na "pametnim" funkcijama

Recenzija Sony WH-1000XM4 - naglasak na

Na testu imamo WH-1000XM4, četvrtu generaciju Sony naglavnih bežičnih slušalica s tehnologijom poništavanja buke i AI umjetnom inteligencijom. Jesu li, kako Sony tvrdi, najbolje koje danas možete kupiti? Saznajte u recenziji.

SONY WH-1000XM4  TEHNIČKI PODACI

  • Tip: naglavne BT slušalice  - aktivno poništavanje buke  
  • Masa:   255 grama 
  • Emiteri:    Dinamični 40 mm (tip kupole)
  • Raspon reproduciranih frekvencija:   Hz    4-40.000 Hz
  • Impedancija:    47 Ohm
  • Osjetljivost na 1 kHz i 1 mW:    105 dB (žično)
  • Bluetooth:    5,0 (profili A2DP, AVRCP, HFP, HSP)
  • Kodeci:    SBC, AAC, LDAC
  • Trajanje baterije: 30 sati (s prigušivanjem buke), 38 sati (bez prigušivanja buke)
  • Vrijeme punjenja:    3 sata
  • Cijena:     od 2.793,00 kn do 3.090,00 kn
  • Ustupio:  Sony  Hrvatska

DIZAJN I KONSTRUKCIJA

Sony WH-1000XM4  usvajaju   klasični,  prepoznatljivi dizajn,   fine detalje poput  reljefnog i zlatnog  logotipa  i  odličnu raspodjelu težine.  Ugodne su za nošenje satima, zahvaljujući  podstavljenoj i podesivoj metalnoj traci za glavu,   udobnim  jastučićima za  uši   presvučenim sintetičkom kožom i  punjenim pjenom visoke gustoće.  

Sviđa mi se što se mogu preklopiti (kad se ne koriste) radi lakšeg  spremanja i prenošenja  bez zauzimanja previše prostora   u ruksacima ili torbama.  Isporučuju se s tvrdom torbicom  koja  ih štiti  od potencijalnih udaraca i ogrebotina.  

Slično kao i kod većine bežičnih naglavnih slušalica, tipke, gumbi i priključci nalaze se na samim slušnim jedinicama. 

Desna  ima  3,5 mm priključak  kako bi se mogle koristiti kao žičane slušalice, a tu je i USB-C sučelje  te LED indikator punjenja  i  statusa uparivanja.   S vanjske strane  ima   dodirnu  površinu za  upravljanje reprodukcijom glazbe. 

Na lijevoj slušnoj jedinice je  NFC  područje, tipka   za uključivanje / isključivanje rada   i   druga, prilagodljiva,  kojoj se može dodijeliti neka funkcija po želji korisnika.  Primjerice, za  pozivanje glasovnog asistenta. Istodobno, obje slušalice imaju na vrhu mikrofone i rupice za bas refleksiju.

Senzor blizine  s funkcijom žiroskopa  smješten je  u unutrašnjosti  lijeve slušne jedinice.   Omogućava   da  skidanjem slušalica s glave  ne morate sami zaustaviti reprodukciju glazbe. 

Slušalice će   to učiniti   same, primivši signal od senzora.  Isto tako, automatski će započeti reprodukciju kad  ih ponovno staviti na glavu, osim ako to ne učinite za 15 minuta jer će se u tom slučaju potpuno isključiti radi uštede energije.  Osim toga,  zasvijetlit će i LED-ica na  gumbu za  uključivanje/isključivanje na lijevoj slušalici. 

UČINAK SMANJENJA BUKE

Za smanjenje buke koriste se Bluetooth 5.0 čip i dvostruki   mikrofoni u kombinaciji QN1  procesora  koji  pruža 32-bitnu audio obradu  s  naprednim  Sony  algoritmima  koji donose  smanjenja  buke    na 20  razina.    Prema specifikacijama,  navedene komponente  mogu  reagirati na buku  u stvarnom vremenu (700 puta u sekundi) i povećati učinkovitost njenog smanjenja   za 15 %.

U praksi,  stavljanjem slušalica,  imate li osjetljiv sluh, mogli biste čuti  manje tihe klima uređaje ili buku  kamiona za odvoz smeća. Znači,  prigušenje nije potpuno, ali  su ti srednjefrekventni  i niskofrekventni    zvukovi  vrlo tihi.  Međutim,  jednom kad pustite  zvuk s nekog uređaja,  uopće nećete čuti vanjske zvukove.   

U uredskom okruženju, čak i ako smanjenje buke nije uključeno,  izolacija  je jaka.  Nema sumnje, sustav je među najboljima.   Vrijedno je napomenuti da   se nakon uključivanja funkcije smanjenja  buke  zvučni tlak niske frekvencije odmah znatno povećava, a cjelokupni zvuk postaje  topliji.  

Osim toga, ovaj sustav za poništavanje buke je pametan.  Može razumjeti gdje ih koristite prema  lokacijskom položaju (GPS-u na mobitelu)  i primijeniti željeno smanjenje buke ili razinu prolaska ambijentalnog zvuka. Primjerice, u  kući  možete imati  eliminirane sve vanjske zvukove,   dok u uredu ili na ulici  djelomičnu prolaznost zvuka.  

Ako je ova fleksibilna  pametna funkcija aktivna, slušalice će  se oglasiti  zvučnim signalom kod promjene  propuštanja  vanjske buke.  Prebacivanje je prilično glatko.   Ovdje imamo još jednu zanimljivost - poništavanje buke isključuje se ako slušalice "čuju"  zvučni signal semafora.

FUNKCIONALNOST I KVALITETA ZVUKA

WH-1000XM4  koriste upravljačku jedinicu kupolastog tipa od 40 mm, s aluminiziranom konfiguracijom od polimera s tekućim kristalima.  Čip podržava  SBC, AAC i LDAC dekodiranje, ali neće podržati Qualcomm dekodiranje  aptX  i aptX HD.

Općenito, bez obzira na to što slušalice nisu  audiofilni model,  svi glazbeni žanrovi  imaju kohezivan zvuk,   s bežičnim prijenosom  ili putem kabela.  Snažne bas note naglašavaju intenzitet pjesme,  razdvajanje između ljudskog glasa i glazbenih instrumenta je  odlično.

DSEE EXTREME

DSEE Extreme (Digital Edition Enhancement Engine Advanced Edition)   AI tehnologija  razvijena sa Sony Music Entertainment  poboljšava kvalitetu digitalnog zvuka u stvarnom vremenu, dinamički prepoznaje glazbene stilove i razne elemente, te vraća gubitak kvalitete nastale tijekom kompresije  kodekom  kao što je MP3. 

Ovdje umjetna inteligencija  ne uključuje funkciju učenja, ali  prednost je    što se može koristiti  odmah, i   čak   ako se  slušalice vrate na tvorničke postavke,  neće utjecati na performanse AI.  Pop glazba je prilično kompatibilna s DSEE Extreme, kao i  ona s  YouTube Music, Spotify ili Deezer servisa.  

Niske frekvencije  su kompaktnije,  srednje  prirodnije, a visokofrekventne  osjetljivije. U klasičnim i jezz skladbama  donosi    ravnomjerniju instrumentaciju.  Ne čini  uslugu agresivnoj glazbi poput metala.

LDAC DEKODIRANJE

LDAC je standard kodiranja visoke  kvalitete zvuka kojega je razvio  Sony.  Sa  Sonyjevom aplikacijom za reprodukciju glazbe "Music Center" može reproducirati Bluetooth bežični streaming do 24 bit / 96 kH. Nudi  detaljan trodimenzionalni zvuk   za gotovo sve  glazbene žanrove.   Ovdje bih napomenula da korištenje DSEE Extreme s LDAC datotekama visoke kvalitete nije potrebno, ali je    i onemogućeno.  Vjerojatno radi uštede energije.

360 REALITY AUDIO

Osobno mi se ne sviđaju 360 Reality Audio zvukovi koji donose osjećaj da se nalazite na koncertu, ali to je  subjektivan dojam.   Usput, opcija radi   samo sa posebnom aplikacijom i Deezerom.

ŠTO JE S TELEFONIJOM?

U trenutku uspostave poziva, ako slušate glazbu, ona se automatski zaustavlja, način isključivanja buke   isključuje   i uključuje ambijentalni zvuk. 

Koristi  se pet mikrofona za otkrivanje kada počinje  poziv i vaš  glas prolazi kroz te mikrofone, što znači da slušalice ne morate skidati. Najbolji dio u tome je što nakon razgovora ne moramo ništa raditi jer se reprodukcija glazbe nastavlja  nakon kratke stanke. U aplikaciji možete prilagoditi trajanje  smanjenja buke nakon završetka poziva  na   15/30/60 sekundi. Iz stvarnog iskustva najprikladnije je 30 sekundi.

POVEZIVANJE DVA UREĐAJA

Postoji mogućnost istovremenog povezivanja dva uređaja putem Bluetooth veze i reprodukcija glazbe s njih. Ali, ako slušate glazbu na uređaju A i  želite reproducirati glazbu na uređaju  B, prvo morate pauzirati ili zaustaviti glazbu na  A uređaju.    Što se mene tiče, idealan scenarij ovog korištenja je povezati slušalice s laptopom za Zoom ili Skype  i koristiti ih paralelno s pametnim telefonom za razgovore, glazbu, igre.

HEADPHONES CONNECT APLIKACIJA

Naravno, kako biste  uživali u svim prednostima ovih slušalica, potrebno je koristiti   aplikaciju Headphones Connect  za povezivanje s pametnim telefonom, nadogradnje firmvera,   prilagodbu postavki i kontrola koje se u većini odvijaju preko nje.  

Neću se zadržavati na detaljnim mogućnostima  aplikacije, samo ukratko da znate kako  uz pomoć aplikacije  možete  prilagoditi 4 AI    funkciju upravljanja zvukom,  prebacivanje postavki izlaza zvuka ( iz prioriteta u kvalitetu,   u stabilnosti veze),  koristiti ekvilizator,  uključiti  360 Reality Audio surround sustav zvuka, ali za to morate preuzeti dodatnu aplikaciju.

BATERIJA

Sony WH-1000XM4 slušalice imaju   trajanje baterije od oko 30 sati (kada je uključena funkcija smanjenja  buke).  Podržano je brzo punjenje, pa   je tako samo  10 minuta punjenja dostatno za sljedećih pet sati rada. Za  deset dana korištenja  jednom sam spojila slušalice na punjenje.

DOJAM I ZAKLJUČAK

Sony WH-1000XM4 su među najboljim, ako ne i najbolje potrošačke bežične naglavne slušalice koje možete kupiti  s  moćnom funkcijom smanjenja  buke.   Osim što su pametne,   ugodne su oku i za nošenje. 

Kvalitetom reprodukcije uz željeni kodek mogu biti više nego zadovoljni korisnici Android  uređaja, ali i vlasnici iPhonea ne bi se trebali žaliti.  DSEE Extreme  odlično odrađuje svoj posao za datoteke niske kvalitete, a  LDAC od 900 kbps nije nikako za odbaciti.

Prednosti

  • udobne za nošenje
  • izvrsno smanjenje buke
  • funkcija razgovora 
  • istovremenog povezivanja dva uređaja
  • dodirne kontrole
  • kvaliteta zvuka obzirom da nisu slušalice za audiofile 

 Nedostaci 

  • ne mogu se koristiti tijekom punjenja

Reci što misliš!