Sci-Tech

BOŽICA PRAVDE

Potres u Silicijskoj dolini! Američko Ministarstvo pravosuđa tužilo Google zbog monopola

Potres u Silicijskoj dolini! Američko Ministarstvo pravosuđa tužilo Google zbog monopola

Pravosudni pritisak na tvrtku Mountain View u utorak je prešao novi prag, žalbom koju su podnijeli vlada i jedanaest američkih državnih odvjetnika s ciljem ukidanja monopolske prakse na tržištu internetskih istraživanja i oglašavanja.

Tužba protiv Googlea bit će najznačajniji antitrustov slučaj u Sjedinjenim Državama u ovom stoljeću. Optužbe američkog Ministarstva pravosuđa protiv Googlea su: sudjelovanje u antikonkurentskom ponašanju, uključujući plaćanje proizvođačima i operaterima mobilnih telefona da  unaprijed "instaliraju   zadani softver"  kako bi   zadržali monopol u tražilicama i oglašavanju.

Time su tijekom godina postavili   niz prepreka konkurenciji,  sprečavajući predinstalaciju konkurentskih alata. Osim toga smanjili su kvalitetu pretraživanja (to uključuje povjerljivost, zaštitu podataka i upotrebu osobnih podataka potrošača) i smanjili izbor u istraživanju, istovremeno sprječavajući inovacije.

Svi znamo  da trenutno gotovo svi pametni telefoni koji koriste  Googleov Android imaju unaprijed instaliranu Googleovu tražilicu koja se ne može  deinstalirati. Čak  je na nekim Apple telefonima koji imaju vlastiti preglednik Safari, Google Chrome  unaprijed instaliran.

To izravno dovodi do činjenice da je Google Chrome apsolutni hegemon na tržištu. Prema podacima ankete, 80% opsega pretraživanja na Internetu u Sjedinjenim Državama dolazi iz Google Chromea, a američko Ministarstvo pravosuđa vjeruje da Google Chrome kontrolira čak 90% američkog tržišta internetskog pretraživanja. 

U posljednjih 10 godina Googleovi troškovi prikupljanja prometa porasli su  s oko 8 milijardi USD u 2010. na 30 milijardi USD u 2019. Ujedno  zabilježen je i porast broja tužbi protiv antitrusta protiv Googlea. Osim Sjeverne Amerike, Kina, Indija, Japan, Europska unija, Australija i druge zemlje pokrenule su ili kontinuirano provodile antitrustovske istrage protiv Googlea posljednjih godina.

No, čini se da je sve  istrage i kazne koje je  Google  morao platiti, nisu na njih nimalo utjecale.   Isto kao  i na  Microsoft prije 20 godina zbog povezivanja IE web preglednika   s operativnim sustavom Windows, što ga je učinilo "zadanim za instalaciju" za veliki broj računala. 

Tada je Bill Gates dao  ostavku na mjesto izvršnog direktora Microsofta,  ali je  postignuta nagodba s Ministarstvom pravosuđa kako ne bi došlo do podijele tvrtke. No,  istodobno je i američko Ministarstvo pravosuđa izvuklo pouku iz neuspjeha u realizaciji zahtjeva za podjelu Microsofta.

Zato su   se sada  usmjerili samo  na najmoćnije i najvažnije Googleovo poslovanje s  pretraživanjem i oglašavanjem,   i usredotočili se na to kako Google koristi mobilne distribucijske kanale kako bi spriječio konkurenciju.U ovoj tužbi koju je pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa, od Googlea će se možda  zahtijevati da zatvori ili proda posao s web preglednikom.

 Ovo je nesumnjivo velik udarac za Google, ali poput tužbe protiv Microsofta,  vjerojatno će biti parnični skup koji traje 10 godina.


Reci što misliš!