Sci-Tech

DESIGN MOBITELA

Zašto su plastična kućišta telefona opet IN?

Zašto su plastična kućišta telefona opet IN?

U današnjoj eri korištenja obostranih staklenih panela za kućišta mobitela, plastična se pomalo vračaju u top modele iako se često smatra jeftinim materijalom. Zašto je plastika opet IN?

Kako bi dali odgovore na ovo pitanje,   vratimo se malo u prošlost i podsjetimo  kada  su i zašto plastična  kućišta   postala    trn u oku  kod potrošača.  U biti, sve je počelo    predstavljanjem Samsung Galaxy S5 i Apple iPhone 6 modela.  U to vrijeme Galaxy  flagship je  svojom plastičnom stražnjom stranom doista   djelovao jeftino u usporedbi s  iPhone  koji je u  aluminijskom  kućištu izgledao  poput proizvoda iz budućnosti.

To je   uzrokovalo mnoštvo kritika  potrošača,  i  eskaliralo do stupnja da je svaki     uređaj s plastičnim kućištem  od 2014. nadalje,  postao omražen.  Čak  i  Nexusa 6,   kritiziran je  zbog svog "jeftinog" plastičnog kućišta.

U međuvremenu,  Samsung  je zamijenio direktora dizajna  koji je označio   transformativni korak   u dizajnu telefona  s Galaxy  S6 / S6 Edge.

Ova dva telefona  postavljaju današnje standarde dizajna sa staklenim stražnjim  panelima i zakrivljenim zaslonima, koje je prihvatio i Apple na opće zadovoljstvo mnogih.   Ali,  plastika se  2020 opet vratila,  ne samo na cijenom pristupačnije telefone već i na one   vrhunske.  

Zašto opet plastika?

Jedan od razloga je razvoj obrade materijala koji  je doveo da kućišta danas mogu izgledati podjednako atraktivno kao i staklena.   Bit će  ružna samo  zbog lošeg dizajna plastike i izbora proizvođača,  ne samo zato što su    izrađena od plastike.  Drugi razlog, koji nadopunjuje estetiku, su   vrlo bitne standardne prednosti plastičnih kućišta telefona u odnosu na staklena u nadolazećoj 5G eri. 

Pet prednosti plastičnih kućišta

  1. Plastična stražnja strana ne utječe na ometanje 5G signala  ili bežično punjenje

Ova dvije  prednosti  su  možda i glavni  razlozi  zašto mnogi proizvođači radije izrađuju telefone sa  obostrano staklenim panelima umjesto s aluminijskim.   Ispostavilo se da je plastika također savršen materijal za bežično punjenje i neometani prijem 5G signala.   Plastika se može promatrati kao nešto što je nevidljivo za radio valove.  Proizvođači telefona ne moraju brinuti o antenskim opsezima ili jačini signala prilikom izrade svojih plastičnih telefona,  umetanju plastičnih traka koje omogućavaju da signal antene telefona prodre u metalni okvir koji s drži staklene ploče kućišta.

  1. Lakši telefoni

Uređaji mogu biti puno lakši od   telefona sa staklenim stražnjim panelima  koji su svojom masom već na granici,  a  kojima su se do sada Samsung, Huawei,  Apple  i drugi proizvođači utrkivali na tržištu.    Primjerice    novi Pixel 4a  težak je samo 140 grama unatoč 5,8-inčnom zaslonu,  i time  znatno lakši od  4,7-inčnog iPhonea SE, koji teži 150 grama.

Kako održavati mobitele čistim?

  1. Plastika je otpornija na lomove

Plastični telefon ako padne leđima na zemlju, neće imati ispucanu površinu i oštećenje.   Možda će imati  neke neizbježne lagane ogrebotine ili  u najgorem slučaju   lom ekrana,   ali neće imati  oštećene obje  strane.

Zašto mobilni telefoni više ne koriste metalna kućišta?

  1. Plastične telefone je lakše popraviti

Iako današnje plastične telefone nije lako popraviti kao nekada, dalje je to dugotrajan i ponekad frustrirajući postupak, ali  ipak ih je lakše popraviti od onih sa staklenim leđima.   Lakše se otvaraju i time je jednostavniji pristup komponentama.

  1. Plastika je bolji izbor za one koji ne vole futrole 

Plastični telefoni savršeni su za one koji ne vole futrole, jer se (uglavnom) opiru otiscima prstiju i otporni su na pukotine ili ogrebotine koje golim okom teško prepoznaju.

Sada nam recite vi, volite li više plastična kućišta ili ona staklena?


Reci što misliš!