Sci-Tech

zaštita podataka

Zuckerberg prijeti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz EU

Zuckerberg prijeti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz EU
Shutterstock

Facebook prijeti povlačenjem Europe, a razlog je naredba irske Komisije za zaštitu podataka, koja je tvrtki Marka Zuckerberga naložila da podatke o europskim korisnicima i korisnicama prestane prebacivati na servere u SAD.

Facebook traži da se ta naredba ukine te su podnijeli tužbu kojom se osporava zabrana irskog regulatornog tijela.

Provođenje naredbe onemogućilo bi nam rad, tvrde u tvrtki koja posjeduje jednu od najpopularnijih društvenih mreža na kojoj milijuni korisnika i korisnica dijele svoje podatke.

''U slučaju da Facebook podlegne potpunoj obustavi prijenosa podataka korisnika i korisnica u SAD, nije jasno kako bi u tim okolnostima mogli pružati usluge Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji'', ustvrdila je Yvonne Cunnane, direktorica zaštite podataka i generalna suradnica Facebooka u Irskoj, inače jednoj od svjetskih centrala te tvrtke, prenosi njene riječi Businees Insider. Napominje da je Facebook dobio samo tri tjedna da odgovori na tvrdnje Irske i da nije ranije niti kontaktiran oko ovog pitanja, a tvrtki je posebno trn u oku irska povjerenica za zaštitu podataka Helen Dixon za koju tvrde da uopće nije upoznata s time što oni rade i nevjerojatno im je da jedna osoba mogla donijeti takvu odluku.

Facebook i mnoge druge tvrtke, organizacije i servisi oslanjaju se na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali svojim uslugama, podsjećaju, pa bi ovo mogao biti problem koji će imati posljedice na svjetsku ekonomiju. ''Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetio bi gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u EU baš dok mi tražimo način da se oporavimo od COVIDA-19'', ustvrdio je ranije Facebookov glavni lobiist Nick Clegg.

U komentaru za medije iz Facebooka su kasnije objasnili da najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku. Međutim, ističu da se za rad svojih servisa oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a pa ako toga nema neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima i korisnicama u Europskoj uniji, a njih je više od 400 milijuna.

 


Reci što misliš!