Sci-Tech

APLIKATIVNI PROCESORI

Neki detalji Apple 5nm A14 Bionic čipa

Neki detalji Apple 5nm A14 Bionic čipa

Ova se godina razlikuje od prethodnih. Huawei je uvijek u ovo vrijeme prvi objavljivao najnovije sustave na čipu, ali Kirinu 9000 koji je trebao debitirati 3. rujna, iz dobro poznatih razloga nema traga.

Ali zato je Apple, objavio prvi  komercijalni 5-nanometarski SoC  na svijetu Bionic A14,  koji se natječe sa sljedećim Qualcomm SoC-om, Snapdragon 875 i Exynos 1000.

Apple A14 Bionic ima 11,8 milijardi tranzistora, ili   40% više u odnosu na prethodnu verziju mobilne platforme.  Konkretno,  koristi dizajn sa šest jezgri: dvije jezgre visokih performansi i četiri osnovne jezgre. Grafički procesor, (GPU) dalje ima 4 jezgre ali koristi se  najnovija arhitektura   koja poboljšavaju performanse  primjerice, za 30 % u usporedbi s  A12 čipom ili oko 8,3%  A13.

Uz to, prema Appleu, njegov grafički upravljački program  koji se oslanja na PowerVR tehnologiju, nudi dvostruko veće performanse od tipičnih prijenosnih računala u rasponu cijena   iPad Air, ali nažalost nije rečena točna usporedba.

Apple Neural Engine dizajniran za sljedeću generaciju

A14 ima novi neuronski motor (Neural Engine) sa 16 jezgri koji   može izvesti 11 bilijuna operacija u sekundi (TOPS-a)  što rezultira 70-postotnim povećanjem performansi strojnog učenja,  dok novi matrični akceleratori strojnog učenja donose 10 puta veći skok izračunavanja, podižući programe strojnog učenja na potpuno novu razinu izvedbe. U usporedbi s prethodnom generacijom, izvedbe strojnog učenja udvostručene su.

Apple A14 Bionic čip također je nadograđen u smislu ISP jedinice za obradu,  sigurnosnih značajki i ML master, iako Apple nije objavio detalje.

Apple Watch Series 6 i SE - modeli pametnih satova za svačiji ukus i džep

Ovo je sve za sada što je poznato. Vjerojatno ćemo saznati više detalja  nakon što Apple predstavi iPhone 12 seriju,  i  za koji mjesec  koliko će biti  moćniji  u odnosu na  nadolazeći Exynos 1000 i  Snapdragon 875.  Ovi  aplikativni  procesori  temelje  se na novim jezgrama Cortex-X1 i Cortex-A78, koje  su teoretski snažnije od Cortex-A77  oko  30%, odnosno 20 %.


Reci što misliš!