Sci-Tech

NOSIVI GADGETI

Apple Watch Series 6 i SE - modeli pametnih satova za svačiji ukus i džep

Apple Watch Series 6 i SE - modeli pametnih satova za svačiji ukus i džep

Apple je predstavio dva nova pametna sata - Watch Series 6 i pristupačniji Watch SE s kojima će zasigurno zadržati svoju poziciju br. 1 na globalnoj ljestvici među proizvođačima nosivih gadgeta.

Dizajn Apple Watch Series 6

Doista, čini se da se dizajn  novog Apple Watch Series 6  nije puno promijenio.  Dalje je  klasičnog  ID dizajna i dostupan u veličinama od 40 mm i 44 mm.  Apple je dodao po prvi puta crvenu, tamno plavu  i novu zlatnu     shemu  boja te uvodi    Solo Loop remen  od jednog komada silikona  bez kopče.  Točnije, ovaj remen  se uvlači   i klizi gore-dolje.

Kao i prethodna generacija,   zadržava   Retina LTPO OLED uvijek uključeni   zaslon.    Apple naglašava da je sada zaslon 2,5 puta svjetliji,   što ga čini mnogo čitljivijim na sunčevoj svjetlosti.

U kućištu  Apple Watch Series 6

Unutra nalazimo  nadograđeni 2-jezgreni  64bitni  SiP (sustav u paketu) S6  čip  koji se temelji na  Appleovom    A13   procesoru na temelju kojeg je izgrađena vodeća linija pametnih telefona iPhone 11, ali posebno optimiziran  za nosive gadgete.   Prema Appleu,   20 je posto brži od svog prethodnika s istom autonomijom.   To je  prvo veliko ažuriranje performansi Apple Watcha od Series 4, jer su prošlogodišnji modeli  koristili isti S4 CPU rebrendiran kao S5. 

Dodan je  i U1 čip s   ultra širokopojasnim  antenama  koje se mogu koristiti  primjerice,  kao nova generacija digitalnih ključeva automobila.   Koristi tehnologiju pozicioniranja poznatu kao Ultra Wideband (UWB) sposobnu pružiti precizan položaj u odnosu na druge uređaje u blizini. Štoviše, već prošlog listopada pokazalo se kako je čip implementiran da bude kompatibilan s uređajima koji nisu iPhone 11 .

Na popisu specifikacija  je  druga generacija optičkog i elektroničkog  senzora otkucaja srca,  barometar,  GPS  i WiFi.  Punjenje baterije je također brže: 100% se postiže za 1,5 sata.

Apple Watch Series 6 još uvijek se funkcionalnostima temelji na praćenju zdravlja i vježbanju.

Apple Watch Series 6 funkcionalnost

Sa zdravstvene strane   nudi   mjerenje razine kisika u krvi  (SpO2)  u stvarnom vremenu  putem četiri LED diode i četiri fotodiode smještene na  kućištu u kontaktu s kožom. Svoja posao radi  u samo  15 sekundi.  Važno je napomenuti da ovaj senzor radi čak i noću, prikupljajući detaljne statistike koje se mogu pregledati u vlasničkoj aplikaciji.  Tu je i nadzor sna,  aplikacija koja će vas podsjetiti da često i pravilno perete ruke i VO2Max mjerenje.

Što se tiče sporta,  osim  standardnog praćenje vježbanja, treninga  i aktivnosti korisnika, nudi  visinomjer    za otkrivanje i minimalnih promjena u nadmorskoj visini. 

Na ovogodišnjim pametnim nosivim uređajima personalizacija izgleda postala je trend, a  sada je također moguće prilagoditi brojčanik  osobnom  stilu.    Novi   WatchOS 7 nudi na pr. sedam novih tematskih opcija za  početni zaslon među kojima su   prikaz  navigacija na karti  dok  vozite bicikl,      podsjetnik   za  obilazak pacijenata ako ste zdravstvene struke   ili  prikaz optimalnog vremena  za fotografiranje.     

Recenzija: iPhone 11 - visokokvalitetna alternativa skupljim Apple pametnim telefonima

Apple Watch SE: Ispravite naziv "SE"

Baš kao i iPhone SE, kako bi dodatno proširio publiku, Apple   je lansirao i pristupačniju Apple Watch SE   verziju.   Vodootporne je konstrukcija  od   100 % recikliranog aluminija. Koristi stari Retina LTPO OLED  zaslon (bez funkcije stalnog osvjetljenja s tankim rubovima i zakrivljenim kutovime  i širi je za 30 % od serije 3.

Za razliku od standardne verzije,  ne  podržava aplikacije  za mjerenje kisika u krvi i EKG.  S druge strane opremljen je ovogodišnjim akcelerometrom, žiroskopom i visinomjerom  kao i serija 6. Integrira funkcije otkrivanja pada, aplikaciju Noise i  hitni SOS poziv.

Recenzija iPhone SE 2020: izvana retro, ali ne i iznutra

Njegovo srce je  S5 SiP 64-bitni  2- jezgreni  procesorom korištenim u prethodnoj seriji 5.  Što se tiče   boja, Apple Watch SE  dolazi  u zlatnoj, srebrnoj i sivoj boji.

Obiteljsko postavljanje

Obiteljsko postavljanje predstavlja još jednu važnu inovaciju za Apple Watch, koja  donosi mlađim korisnicima da pametni sat koriste u potpunosti sigurno. Funkcija omogućuje roditeljima kontrolu nad Apple Watchom svoje djece  koja još nemaju vlastiti iPhone.  

Konkretno, roditeljima se daje mogućnost kontrole popisa korisnika koji mogu slati poruke i pozive, kao i postavljanje upozorenja o trenutnoj geolokaciji.   Nudi se i  SOS funkcija te novi način školskog vremena kako biste ostali fokusirani na nastavi ili dok  su kod kuće.

CIJENE I DOSTUPNOST

Apple Watch Series 6 i Apple Watch SE dostupni su    za predbilježbe. Cijene su od  439 €  do  569 € , odnosno od 309 € do  389 €.

Imajte na umu da Apple Watch Series 6 i Apple Watch SE  ne dolaze s punjačem u kutiji kako bi se smanjio  elektronički otpad.   I dalje dolaze s magnetnim kabelom za punjenje dugim 1 metar u kutiji, ali adapter za napajanje od 5 W koji je nekad dolazio uz sat nije uključen.


Reci što misliš!