Sci-Tech

#GAMING

Sony PlayStation 5: službeno najavljena konzola iz budućnosti u sadašnjost

Sony PlayStation 5: službeno najavljena konzola iz budućnosti u sadašnjost

Nakon kašnjenja i čekanja, Sony nova generacija konzole PlayStation 5 napokon je ugledala svjetlo dana. Dolazi u dvije verzije: standardnoj i digitalnoj verziji bez Ultra HD Blu-ray uređaja.

Koje su konkretne informacije vrijedne pozornosti?  Evo našeg sažetka.

Sony PlayStation 5 dizajn

Srećom, uređaj ne izgleda poput ranijeg curenja predloženog kompleta za razvoj set-top box uređaja.  Dizajn  je futuristički i  rafiniraniji od  PS4 s crno-bijelom dvotonskom shemom boja i mekim plavim pozadinskim osvjetljenjem,   a  digitalna verzija   malo se razlikuje,  jer djeluje znatno tanja,  no Sony je rekao da su, osim po svom iskustvu, potpuno isti.

Za razliku od Xbox serije X, čini se da je PS5 dizajniran da može ležati ili  stajati  okomito ispod televizora ili monitora.  Vrh  ima rupe za hlađenje, dok su neki ulazni / izlazni priključci smješteni sprijeda.

Sony PlayStation 5 hardver 

Hardverske specifikacije PS5 čini se nisu tako dobre kao od direktnog konkurenta Xbox Series X. To bi mogao biti i važan razlog zašto  se  prilikom najave  nisu previše  spominjale   performanse, već je u fokus stavljeno   "iskustvo".  

Sony širi liniju Soundbara uvođenjem modela HT-G700 i HT-S20R

Uređaj će biti opremljen AMD procesorom na temelju AMD Zen 2 arhitekture i grafičkim procesorom temeljenim na RDNA 2 arhitekturi.  Najveći naglasak u performansama definitivno je brzina prijenosa.   Uz  posebno dizajnirane PCIe 4.0 NVMe   SSD diskove koji će ponuditi 825 GB prostora za pohranu   i brzina čitanja više od 5 GB / sa PS5 definitivno će se značajno poboljšati. 

Predstavnici Sonyja naglasili su da se  neke igre mogu pokrenuti u roku od jedne sekunde i gotovo da nema potrebe čekati vrijeme učitavanja, što će uvelike poboljšati iskustvo igre.  Međutim, uvjet je da Sony  sve   igre  budu instalirane na u  SSD da bi iskoristili prednost ove veće brzine čitanja.

PS5 također podržava brzinu osvježavanja od 8K, 120 Hz i 3D audio.

DualSense kontroler

Informacije o novom DualSense kontroleru najavljene su već ranije, cjelokupni oblik je zaobljeniji, blizu Xbox ONE s rasporedom tipki kontrolera  DualShock 4 .D-pad i gumbi   smješteni su na gornjoj polovici kontrolera, a dva analogna nalaze se na dnu. Boje su  također kombinacija  crno bijelih tonova    i dodana je   nova svjetlosna traka u području touchpada .

Podržava taktilne povratne informacije, ima  prilagodljive okidače, brzinske povratne informacije i novi gumb dizajniran za razmjenu sadržaja igara.     Osim toga s ugrađenim mikrofon možete razgovarati s prijateljima dok su na  online.  Podatkovno sučelje za punjenje zamijenjeno je s Micro USB-a prethodne generacije na Type-C standard.

Sony WF-SP800N truly wireless slušalice za aktivni način života

Sony PlayStation 5 serija dodataka

Osim toga, najavljena je serija dodataka, uključujući bežične slušalice koje podržavaju 3D audio, kamere visoke razlučivosti koje mogu snimati igrače tijekom live prijenosa, daljinski upravljač s ugrađenim mikrofonom i dvostruka bazu za punjenje DualSense.  

Sony PlayStation 5 igre

Kada je riječ o liniji igara, najveće je iznenađenje što će se za "GTA 5" i dalje  trebati prijavljivati na PS5 platformi. U prva tri mjeseca igra će biti  besplatno dostupna, a potom samo komercijalno.   Članovi plus mogu igrati "GTA Online" bežično.

Ostale najavljene igre uključuju  Bugsnax, Goodbye Volcano High, Jett: The Far Shore, Kena: Bridge of Spirits, Little Devil Inside, Oddworld: Soulstorm, The Pathless, Stray, Solar Ash ......

.... Grand Theft Auto V, Ghostwire: Tokyo, Godfall, Project Athia, Hitman 3. NBA 2K21......

….....Deathloop, Resident Evil Village, akcijska avantura Pragmata itd.

Sony PlayStation 5 cijena i dolazak na tržište

Cijena i specifični datum izlaska nisu spomenuti, samo se spominje da će to biti krajem 2020. godine.  Vjerojatno će konzola koštati 450 eura.

 Sony PlayStation 5 specifikacije hardvera

  • CPU:    Prilagođeni 8-jezgreni CPU Zen 2  (  frekvencije 3,5 GHz)
  • GPU:    10,3 TFLOPS 36CUs prilagođena RDNA 2 2,23 GHz
  • Radna memorija:    16 GB GDDR6
  • Širina opsega memorije:    448 GB / s
  • Unutarnja pohrana:    Prilagođeni PCIe4.0 SSD od 825 GB (brzina čitanja prelazi 5Gb / s)
  • Vanjska pohrana:   podrška za vanjski tvrdi disk
  • Optički disk:  4K UHD Blu-Ray optički pogon (nije uključen u digitalnu verziju)

Reci što misliš!