Sci-Tech

SAD vs HUAWEI

Hoće li se Huawei suočiti s vrlo teškim nedostatkom čipova?

Hoće li se Huawei suočiti s vrlo teškim nedostatkom čipova?

Kao što znate, američka administracija produžila je na godinu dana dekret potpisan u svibnju 2019. godine kojim se Huawei stavlja na "crnu listu" za poslovanje s njihovim tech kompanijama.

Prema novim pravilima, zabrana je proširena  na korištenje bilo  koje američke tehnologiju za  izradu čipova. Kada nova pravila stupe na snagu, strane kompanije koje koriste američku poluvodičku opremu morat će dobiti posebnu licencu iz Sjedinjenih Država prije nego što svoje proizvode isporuče  Huawei ili njegovim podružnicama, poput  HiSilicona.

Ministarstvo trgovine SAD-a također je odlučilo da  čipovi koji se već proizvode mogu biti isporučeni u Huawei u roku od 120 dana,  kasnije to neće biti moguće. Ovaj period Huawei koristi maksimalno, proširuju   narudžbe od TSCM-a  i kupuju čipove na sve strane, pa čak i po višim cijenama kako bi stvorili zalihe.  Prema  analitičarima i insajderima,  imat će dovoljno zaliha procesora  da preživi do kraja ove godine i koji mjesec kasnije.  Ali što dalje?

SMIC kao spas

Jednu mogućnost na duge staze Huawei vidiSemiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC)   proizvođaču čipova   koji je  sredinom svibnja  dobio 2,25 milijardi američkih dolara ulaganja od gomile kineskih državnih ulagača, koja će   koristiti za financiranje proširenja pogona u Šangaju.  Također je tvrtka podnijela  zahtjev za uvrštenje u Šangajsku burzu kako bi od prodaj dionica prikupili  dodatnih 20 milijardi juana (2,8 milijardi USD).

Trenutno   najnapredniji čip koji ova  tvrtka može  proizvesti  temelji se na 14  nm FinFET procesu i primjenjuje se u novom  HiSilicon Kirin 710A za telefone srednjeg opsega.   U međuvremenu su  uz pomoć Huaweijevih inženjera ubrzali   razvoj  N+1 procesne tehnologije  koja je usporediva sa 7nm,  i  navodno su  čipovi  već u fazi certificiranja. 

Sada  preostaje samo   montaža  novog vrhunskog stroja za  7nm litografiju kako bi se čipovi pustili u masovnu proizvodnju.   Ali proizvodnju ovog naprednog litografskog stroja potpisuje  nizozemska tvrtka ASML  koja   koristi američke patente.  Bude li SMIC radio za Huawei, mogli bi  biti podložni američkim ograničenjima.  I sami su svjesni  ovog potencijalnog rizika za   poslovanje.

Osim toga,  postoje još dva problem vezan za budućnost Huaweija čipova.   Za daljnji razvoj čipova visoke klase ne smiju niti koristiti  EDA softvera   za  dizajn   jer je   još uvijek   neodvojiv od američkih proizvođača.  Isto tako činjenica je da  konkurenti Samsung i Apple u bliskoj budućnosti će lansirati svoje flagshipe s procesorima temeljenim na  najnovijem  5nm litografskom procesu,  i ne dođe li do kakvih pozitivnih promjena u trgovinskom ratu između SAD -a i Kine,  Huawei  top modeli  pametni telefoni po   pitanju  konkurentnosti  bit će još udaljeniji  nego sada bez Google servisa. 

Eto, bez obzira koliko Huawei pokušava uvjeriti javnost da su dovoljno moćni i mogu izbjeći   američke propise ili zabrane,  činjenica je  -  Sjedinjene Države u dizajnu i proizvodnji blokirale su Huawei čipove!


Reci što misliš!