Sci-Tech

tri proizvođača

Top 10 najprodavanijih mobitela u prvom kvartalu 2020.

Top 10 najprodavanijih mobitela u prvom kvartalu 2020.

Među najprodavanijim mobitelima na svijetu u Q1/2020 Apple i Samsung imaju četiri uređaja, a Xiaomi dva. Huawei modela na ljestvici nema.

Iako  neki prigovaraju Appleovim telefonima    gubitak inovativnosti i zaostajanje u tehnologijama u odnosu na Android uređaje, činjenica je,  iPhone 11  je bio najprodavaniji pametni telefon u  svijetu u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine. Prodan je u  19,5 milijuna primjeraka. To je  6 milijuna više od  iPhonea XR  u istom razdoblju prošle godine.  

Drugi Appleov model iPhone  XR  je zauzeo 5. mjesto  s 4.7 milijuna prodanih  uređaja,  iPhone 11 Pro  je na  8. mjestu, a  iPhone 11 Pro Max našao se ne  6.mjestu globalne ljestvice među najprodavanijima.  Ove prodajne brojke su izvrsne s obzirom na to da je prvo epidemija, a potom pandemija COVID-19  prilično negativno utjecala na prodaju uređaja širom  svijeta.

Recenzija: iPhone 11 - visokokvalitetna alternativa skupljim Apple pametnim telefonima

Na drugom mjestu na ljestvici je  Galaxy A51 sa 6,8 milijuna prodanih jedinica.  Treće i četvrto mjesto zauzeli su  Xiaomi  Note 8  i Xiaomi  Note 8 Pro, nazvani "kraljevima omjera cijene i dobivenog"  s prodanih 6.6 i 6.1 milijuna jedinica.   

Kao što možete vidjeti,  Huawei  mobitela nema  na popisu.   Bez obzira na  agresivnu  marketinšku   kampanju, osobito u Europi,  prodaja mobilnih telefona na globalnom tržištu pala im  je za 17 %.  Očito nešto stariji  modeli  s GMS uslugama ne mogu  u većoj mjeri impresionirati potrošače.  Međutim,  zahvaljujući popularnosti u Kini,  ostali su na drugom mjestu među proizvođačima na svijetu.

Recenzija Redmi Note 8 Pro - mobitel koji vrijedi kupiti

Na strani 5G smartfona,  Samsung je  vodeći dobavljač zahvaljujući S20 seriji (s 8,1 milijuna   prodanih uređaja za sve verzije).  Konkretno, S20 + 5G je najprodavaniji 5G telefon s 3,5 milijuna prodanih jedinica. Huawei Mate 30 5G i Mate 30 Pro 5G  prodani su u  2,9, odnosno 2,7 milijuna jedinica.  Opet, većina Huaweijevih modela 5G isporučena je na kinesko domaće tržište, a pošiljke su se naglo povećale s širenjem kineskog tržišta 5G.

Usporedba: Samsung Galaxy S20 i S20 + vs Xiaomi Mi 10 i Mi 10 Plus

Svi ovi statistički podaci su rezultat   istraživanja tvrtke Omdia ( IHS Markit) na temelju njihovog alata specijaliziranog za praćenje globalnog tržišta pametnih telefona.


Reci što misliš!