Sci-Tech

Trump ima novi plan: izgradnja tvornica čipova u SAD-u

Trump ima novi plan: izgradnja tvornica čipova u SAD-u

Iako još nema službenih priopćenja, prema izvještaju Wall Street Journala, Bijela kuća komunicira s TSMC-om i Intelom u nadi da će izgraditi novu tvornicu čipova u SAD-u

Na  prijedlog Američog predsjednika Donalda Trumpa , Intel i TSMC odgovorili su relativno pozitivno. Intelov potpredsjednik  Greg Slater, rekao je da je  su vrlo ozbiljni u vezi s prijedlogom.  Trenutno je potražnja za čipovima  prilična i dobro je vrijeme za izgradnju tvornice.

Osim Intela, i TSMC  je također  zainteresiran za izgradnju postrojenja u Sjedinjenim Državama. Trenutno su  tvornice TSMC-a uglavnom na  Tajvanu, a postoje i tvornice u Nanjingu i Šangaju. Wall Street Journal je također citirao ljude koji su upoznati s tim pitanjem,  i prema njima, kompanija  je zainteresirana  za osnivanje tvornice u kojoj bi proizvodili čipove   za Apple, ili  za borbene zrakoplove  F35 ili druge  potrebe vojne industrije,  ali trenutno nema određenog plana.   

Nadalje,  neki američki dužnosnici također žele pomoći Samsungu da proširi svoje OEM proizvodno poslovanje u Sjedinjenim Državama. Samsung Semiconductor već ima  tvornicu koja se nalazi u Austinu, ali postrojenje je relativno malo, i uglavnom rade na čipovima temeljenim na  14 nm procesu.

Međutim, u 2017. godini objavljeno je  da je Samsung uložio milijardu američkih dolara u tvornicu u Austinu kako bi dodatno poboljšao proizvodne pogone kako bi forsirao proizvodnju procesa od 8 nm, 7 nm, 6 nm, 5 nm i čak 4 nm. 

Inače, glavne tvornice Samsung Semiconductor nalaze se u Južnoj Koreji, poput tvornice Hwaseong koja proizvodi 7nm čipove. Tu su i tvornice 10nm Xi'an i tvornice Suzhou zadužene za testiranje i pakiranje.

Ostvari li se dio  od ovog Trumpovog plana,  ipak će se morati uvoziti sirovine,  što bi  moglo povećati  troškove.  Ipak po pitanju proizvodnje čipova koncentracija u istočnoj Aziji je u najmanju ruku prednost Kine u pogledu geografskog položaja.


Reci što misliš!