Sci-Tech

eksperiment

Ilustrirano koliko se brzo koronavirus širi restoranom

Ilustrirano koliko se brzo koronavirus širi restoranom

Zašto je toliko važno redovito i temeljito prati ruke? Japanski eksperiment zorno je pokazao koliko se brzo i daleko virus može proširiti.

S popuštanjem mjera otvorili su se Hrvatima omiljeni kafići i restorani. No iako su mjere zaštite u kafićima i restoranima visoke, to ne znači i da su posjetitelji potpuno sigurni.

Koliko se brzo virus može proširiti u zatvorenom prostoru, možda najbolje pokazuje japanski eksperiment koji je podijelio virolog Marc Van Ranst. U videu koji je prenio na svom Twitteru prikazano je koliko se brzo virus prenosi među ljudima u restoranu.

U eksperimentu je sudjelovalo 10 osoba, od kojih je jedna "bila zaražena" fluorescentnom bojom koja je predstavljala virus. Nakon pola sata uobičajenog ponašanja u restoranu, ugašena su svjetla, a na vidjelo je izašlo koliko su se fluorescentne čestice proširile.

Uz to što ih se moglo pronaći na priboru za jelo, tanjurima, čašama i stolovima, vidljive su bile i na pojedinim dijelovima tijela koje su ljudi dodirivali - poput usta, nosa i ruku.

Eksperiment je pokazao koliko je važno često pranje ruku, ali i nošenje zaštitne opreme poput rukavica i maske.

Zimo

 


Reci što misliš!