Sci-Tech

smanjuju težinu i trajanje simptoma

WHO vidi "potencijale" nekih testiranih lijekova za covid-19

WHO vidi
AP Images

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak kako neki testirani lijekovi smanjuju težinu i trajanje covida-19 i da pokušava doznati više o četiri ili pet onih koji najviše obećavaju.

UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi predvodi globalnu inicijativu za razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva, testova i lijekova za prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje covida-19, respiratorne bolesti od koje je oboljelo 4,19 milijuna ljudi.

"Imamo neke lijekove koji u vrlo ranoj fazi ispitivanja smanjuju težinu i trajanje bolesti, ali nemamo ništa što može ubiti i zaustaviti virus", rekla je glasnogovornica Margaret Harris na briefingu za novinare.

"Neki od njih pokazuju potencijalno pozitivne rezultate, ali treba nam više podataka da bismo sa stopostotnom sigurnošću mogli reći da je jedan lijek bolji od drugog", dodala je.

Harris nije navela o kojim se lijekovima radi. Američka biotehnološka tvrtka Gilead Science Inc nedavno je objavila da je njezin antivirusni lijek remdesivir poboljšao stanje kod nekih pacijenata i skratio trajanje bolesti.

Rekla je da treba biti oprezan kada je riječ o očekivanjima od cjepiva, jer su koronavirusi "jako nezgodni virusi protiv kojih je teško naći cjepivo".

Trenutno se razvija više od stotinu različitih cjepiva za covid-19, od kojih su neka u kliničkoj fazi ispitivanja.

WHO je u travnju procijenio da će za pronalazak cjepiva trebati najmanje dvanaest mjeseci.


Reci što misliš!