Sci-Tech

TEHNOLOGIJE KAMERA

Sony detaljno opisao Xperia 1 II tehnologiju kamera - djeluje moćno!

Sony detaljno opisao Xperia 1 II tehnologiju kamera - djeluje moćno!

Prije nekoliko mjeseci Mitsuya Kishida, predsjednik Sony Mobilea, otkrio je da su u doista teškoj fazi , ali restrukturiranje poslovanja je u tijeku i žele se vratiti na mobilno tržište.

U prvoj fazi  spojili su mobilnu diviziju s odjelom elektronike. Kao rezultat tog prvog koraka lansiran je Xperia 1 II. Shema imenovanja  posuđena je  iz  Sonyjeve  α linijom  fotoaparata  kako bi ukazala na fokus  uređaja.

Iako se Xperia 1 II   još očekuje u prodaji, kompanija je   održala za   medije predavanje putem video konferencije   o najjačem adutu telefona - performansama  kamera i  implementiranim tehnologijama.  Kao što znate,  kamere Xperia 1 II  imaju Zeiss leće,  slične onima koje koriste profesionalni fotografi.  

Ovo nije novo u svijetu pametnih telefona  da  proizvođači  surađuju oko dizajniranja kamera s poznatim svjetskim tvrtkama u svijetu fotografije, no to je prvi put da leće imaju anti-refleksni T * premaz, a ima za cilj spriječiti refleksiju. Odnosno sprječava da se upadne svjetlosne zrake reflektiraju na granici površine leće. Ovaj Zeissov T * premaz, koji se istražuje od 1930-ih, ima dobru reputaciju i ostvario je vjernu reprodukciju boja i dobru sliku.

Neprekidno snimanje velike brzine od 20 sličica u sekundi

Glavni  modul ima 12 MP dvostruki PD senzor IMX555 Exmor RS  veličine 1 / 1,7 inča i  veličine piksela 1,8µm.  Trebao bi osigurati 50 % više osjetljivosti na svjetlo  u odnosu na Xperia 1 i  time donijeti poboljšanje za fotografije pri uvjetima slabog osvjetljenja.  

Podaci se prikupljaju u oko 10 ms.  Ova brzina omogućuje  kameri kontinuirano snimanje do 20 fps  u sekundi uz aktivni autofokus i automatsko izlaganje.  Za realizaciju ovog neprekidnog snimanja   procesor izračunava  AF / AE do  60 puta u sekundi.  

Druga dva modula, ultra širokog kuta   dual-PD IMX563 Exmor RS senzora veličine piksela 1,4um i  telefoto SK3M3 ISOCELL, oba 12 MP rezolucije, također  imaju  preračunavanje fokusa i ekspoziciju u stvarnom vremenu, ali sporijom brzinom  s 10 slika u sekundi i parametri se  preračunavaju do 30 puta u sekundi.   

Glavne i širokokutne senzore kamere proizvodi Sony, a telefoto izrađuje Samsung. Do sada su glavni proizvodi bili samo Sony proizvodi, pa se može reći da se interna stopa proizvodnje povećala.

Uz prepoznavanje i praćenje očiju kod ljudi,  Xperia 1 II također će moći pratiti poglede životinja.  3D iToF senzor nudi 43.200  točaka fokusa koje  kombinira s 247 AF osjetnih točaka na senzoru za što točnije  praćenje kretanja.

Tri tipa  objektiva  i širok raspon zumiranja

Kako bi dao predstavu o snazi digitalnog zuma koju nude tri tipa senzora , Sony ih uspoređuje s objektivima koje bi profesionalni fotograf uzeo sa sobom za posao: glavni senzor pokriva raspon od 24-70 mm (  koji se često koristi u standardnim zum lećama), širokog kuta 16-35 mm, a telefoto 70-200 mm .

Aplikacija Photography Pro

Za upravljanje  ovim kamerama Sony je namijenio  aplikaciju Photography Pro s  visokom razinom kontrola,  upravo kao  što imaju profesionalne kamera.   Osim načina automatskog snimanja, moguće je birati između kontinuiranog, ručnog fokusiranja, raspon kompenzacije ekspozicije iznosi ± 2 koraka  itd.   

Fokus je na upotrebljivosti fizičkog gumba, poput AE zaključavanja polu-pritiskom i jednim pritiskom aktiviranja kamere dugim pritiskom. Uz to, Photo Pro ne podržava rad zaslona na dodir.

Cinema Pro

Ostaje Cinema Pro, koji nudi istu razinu kontrole kao i prethodna aplikacija, ali usmjerena je više na  video snimke. Dostupni su   razina osjetljivosti na dodir, automatsko podešavanje bijele boje i prilagođene ručne stavke. Video snimanje izvodi se s AVC264 (H.264) ili HEVC265 (H.265) u mp4 formatu.

Još nema informacija o maksimalnoj brzini prijenosa. 4K HDR videozapisi mogu se snimati pri 24, 25, 30, 60 fps na svim stražnjim kamerama.  Također s obzirom na zvuk videozapisa, buku smanjuje "inteligentni filter vjetra"  putem AI.

Od ostalih specifikacija treba spomenuti AI prepoznavanja objekata/predmeta, OIS ( funkcija stabilizacije slike),   3D iToF senzor koji laserom mjeri udaljenost do objekta,  poboljšan engine za obradu slika  i     BIONZ X za mobilne uređaje.  

Pored moćnih kamera,  Xperia 1 II opremljen je 6.5-inčnim   21: 9 CinemaWide kompatibilnim organskim EL zaslonom s omjerima slike 21: 9 i  3840 x 1644 piksela  rezolucije.  Ovo je "10-bitni ekvivalent" zaslon (8-bitni s 2-bitnim softverskim glađenjem) s kontrastnim omjerom 1.000.000: 1. Zaslon podržava standarde profesionalne razine kao što su DCI-P3 100%, BT.2020 prostor u boji (nije u potpunosti pokriven) i bijelu točku D65.

Pogoni ga  Snapdragon 865  mobilna platforma s 8 GB RAM-a  i  256 GB interne flash memorije prostora za pohranu.  Ima bateriju od 4000 mAh,  5G kompatibilnost i vrti Android 10.  Uz to, ima jednu selfie kameru koja koristi 8   MP 1/4-inčni senzor. Ekvivalentna žarišna duljina u cijelom kadru je 24 mm, f / 2.0, a kut gledanja je 84 °.


Reci što misliš!