Sci-Tech

#poslovanje

Xiaomi u veljači treći na svijetu, ispred Huaweia

Xiaomi u veljači treći na svijetu, ispred Huaweia

Iako je isporuka pametnih telefona u padu, Xiaomi je u veljači prestigao Huawei na svjetskoj rang listi najvećih proizvođača pametnih telefona.

Početak godine, osobito veljača,  bili su  vrlo teški mjeseci za prodaju pametnih telefona uslijed epidemije/pandemije COVID-19.  Gotovo nema proizvođača koji ne izračunava  gubitke, neki razmišljaju o tome kako ostati u  poslu, a drugi  se penju prema vrhu.  

Xiaomi je  jedna  od tvrtki  koja je u ovoj krizi uspjela,   usprkos padu prodaje,   postati 3. najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu.  Ali treba znati i da je Xiaomi prvi put prešao  Huawei u smislu tržišnog udjela.

Redmi Note 9 Pro i Pro Max sa Snapdragon 720G: svi detalje i cijene

Razlog je što   Xiaomi  ima znatno raznolikiju poslovnu aktivnost od Huaweija.  Prisutan je u mnogim zemljama azijsko-pacifičke regije, osobito Indoneziji i Indiji,  gdje su lideri.

Prema podacima  Strategy Analytics,  za  razdoblje od listopada 2019. do veljače 2020. Samsung je  dalje na prvom mjestu i  prodaja pokazuje  stabilnost.    Apple   se smjestio na drugo mjesto iako im je  prodaja pala s 25,6 milijuna pametnih telefona u prosincu 2019.   na 10,2 milijuna u veljači 2020. Godine. Već spomenuti Xiaomi,  ima gotovo prepolovljenu isporuku uređaja s 11,5 milijuna uređaja mjesečno na 6 milijuna uređaja. 

Usporedba: Samsung Galaxy S20 i S20 + vs Xiaomi Mi 10 i Mi 10 Plus

Huawei, je sada četvrti na ljestvici s 5,5 milijuna prodanih uređaja. I to nije trivijalno jer je odavno pokazao  svoju ambiciju da detronizira Samsung Međutim, zabrana poslovanja s tvrtkama u SAD-u učinila je svoje.   Sam Huawei je procijenio   da će im prodaja u 2020. godini biti 20 % manja u odnosu na prošlu godinu. Konačno, petu i šestu poziciju zauzeli su Oppo i Vivo s 4 milijuna i 3,6 milijuna isporučenih  uređaja.

Strategy Analytics procjenjuje da   na globalnoj razini  nastavit će  se trend pada prodaje i u ožujku, zbog  širenja virusa   COVID-19  na SAD i Europu.


Reci što misliš!