Sci-Tech

#koronavirus

Facebook greškom blokirao vijesti o koronavirusu

Facebook greškom blokirao vijesti o koronavirusu
shutterstock

Mnogi korisnici Facebooka prijavili su da je Facebook blokirao članke novinskih kuća, poput BBC-a, The Atlantica i The Independenta, zbog kršenja smjernica zajednice. Slične probleme prijavili su i korisnici Instagrama.

Facebook je objavio da je problem proizišao iz "greške u sustavu protiv spama", koji je pogrešno prepoznao sadržaj kao problematičan.

"Vratili smo sve objave koji su pogrešno uklonjene, uključujući objave o svim drugim temama – ne samo koje su povezane s virusom Covid-19", kažu iz Facebooka.

Automatizirani sustav

Prema njihovim riječima, problem je nastao zbog automatiziranog sustava koji uklanja poveznice do zlonamjernih stranica, ali koji također pogrešno uklanja i druge objave.

Facebook je prije nekoliko dana objavio da je odredio zaposlenike koji će od kuće modelirati sadržaj zbog zabrinutosti oko pandemije koronavirusa.

Za pregled sadržaja tvrtka se oslanja na kombinaciju algoritma umjetne inteligencije i ljudskih moderatora, navodi Independent.

Grupacija tvrtke, koja uključuje Google, Microsoft, LinkedIn i Reddit, navela je u svojoj izjavi da planira surađivati s vladama širom svijeta kako bi pomogli u suzbijanju smrtonosnog virusa.

"Pomažemo milijunima ljudi da ostanu povezani, dok se zajedno borimo protiv prevare i dezinformacija o virusu, podižemo autoritativni sadržaj na našim platformama i dijelimo novosti u koordinaciji s vladinim zdravstvenim agencijama širom svijeta", navodi se u izjavi.


Reci što misliš!