Sci-Tech

#gaming

Specifikacije Sony PlayStation 5 nadmašile su sva očekivanja

Specifikacije Sony PlayStation 5 nadmašile su sva očekivanja

Već mjesecima kruže različite glasine o Sony PlayStation 5, i unatoč činjenici da nova igraća konzola još nije službeno predstavljena već se zna gotovo sve o značajkama.

Najnovije  informacije  o Sony PlayStation 5,  objavio je poznati BGR. Prema trenutnim podacima, nova PS5 konzola nudit će  tehničku opremu zahvaljujući kojoj će moći pokretati igre u 4K UHD (3.840 x 2.160 piksela) visoke rezolucije s frekvencijom od 60 sličica u sekundi ili čak i većom.

Ova konzola ima osmo-jezgreni AMD Zen 2 procesor s frekvencijom 3,4 GHz   te AMD grafičku karticu s RDNA 2 arhitekturom frekvencije 1,7 GHz. Ukupni učinak konzole iznosit će 13,5 teraflopa, odnosno uz optimizaciju  može razviti snagu i do 14 teraflopa. 

Za usporedbu, PlayStation 4,  pruža performanse od samo 1,8 teraflopa,  Xbox One X   objavljen 2017. daje   6 teraflopa, dok usluga Google Stadia  dodjeljuje snagu svakom igraču na razini 10,8 teraflopa.  Osim toga uređaj bi trebao imati 16 GB GDDR6 video memorije i 4 GB DDR4 RAM-a, kao i punopravni 1 ili 2 TB SSD.

Mnogi će cijeniti da PS5 dobiva potpunu hardversku podršku za video igre s konzola starih generacija, tako da će svi  vlasnici od prvog dana moći igrati više od 1.500 igara, bilo   putem multiplayera,   na fizičkim medijima,  diskovima  i  digitalnom obliku.

Još jedna  "značajka"   bit će "pametan" pomoćnik zvan PlayStation AI, koji  omogućuje prebacivanje između igara, pokretanje načina igranja za više korisnika,  kontrolu glasnoće i obavljanje drugih radnji koristeći glasovne naredbe.

MOŽDA VAS ZANIMA I PRETHODNI ČLANAK: Sve što do sada znamo o Sony PlayStation 5

Što se tiče gamepad kontrolera,  mogao bi nuditi čak  i  podršku za Brailleovo pismo.  Prema prethodnim glasinama, Sony DualShock 5 kontroler podržava bežično punjenje, adaptivno aktiviranje i brzinske povratne informacije. Novi patenti nedavno su otkrili da će njegovo područje dodirnog panela također biti nadograđeno. 

Prvo je patent   odvojiv zaslon osjetljiv na dodir koji se može montirati na područje dodirnog panela.  Dokument o patentu objašnjava da se prikaz može koristiti za pružanje taktilnih povratnih informacija za posebne  akcije u igri, a također može prikazati tekst, izbornike, karte itd.,

Tako da igrač može vidjeti potrebne podatke bez pauziranja igre koju  igra. No to nije kraj, patent čak spominje mogućnost prikazivanja Brailleovog pisma na odvojivom dodirnom zaslonu kako bi se nekim slijepim ili slabovidnim igračima omogućilo čitanje teksta na ekranu.

Prodaja PS5 trebala bi početi krajem 2020. godine.    Očekuje se da će cijena biti od 499 američkih dolara.  Naravno, sve ove  objavljene specifikacije  nisu službeno potvrđene i nismo sigurni u vjerodostojnost možda su i  neki špekulativni elementi. 


Reci što misliš!