Sci-Tech

5 MINUTA ZA UČENJE

eSIM i iSIM kartica: Evo što trebate znati

eSIM i iSIM kartica: Evo što trebate znati

eSIM i iSIM rješavaju brojna ograničenja fizičke SIM kartice. Zamislite ih kao dvije različite jedinke s mnogim zajedničkim osobinama, ali i nekim bitnim razlikama. Slijede detalji.

Tradicionalne SIM kartice su posvuda. Pojavile su se  u telefonima od 1991. godine. No, njihova veličina zauzima relativno veliku količinu prostora u uređajima osobito danas kada je svaki milimetar važan. 

Primjerice standardna SIM  kartica je 25 mm × 15 mm × 0,8 mm;  MicroSIM je 12 mm × 15 mm × 0,8 mm, a  nanoSIM je 12,3 mm × 8,8 mm × 0,7 mm.  Zato su eSIM i iSIM nužna  evolucija. Imaju sličnu ulogu kao i tradicionalna SIM kartica: upravljanje provjerom autentičnosti korisnika i pristupa uslugama za mobilne uređaje.

 eSIM  kartica

eSIM   ( embedded universal integrated circuit card) , poznata kao virtualna kartica,  je standardizirana od strane GSM Associationa početkom 2016.  Obično se kao čip  trajno lemi u uređaj.  Ova komponenta je dimenzija   6 mm x 5 mm i štedi više od 50 % prostora u odnosu na standardnu SIM karticu. 

Broj koji odgovara eSIM kartici može se preuzeti na daljinu,  operator se može odabrati po volji kao i tarifni plan  i uklanja se sigurnosni rizik kopiranja SIM kartice.  Osim toga ažuriranje SIM podataka odvija se preko mobilne mreže, a ne fizičkim mijenjanjem kartice.  Instalacija eSIM kartice radi se  kroz  Postavke   u  podržanom telefonu,  gdje se upisuju broj telefona, kartice i druge potrebne informacije.  

Danas već dosta modela telefona ima dizajn koji zadržava fizički utor za SIM karticu i integrira eSIM. Čak su neki proizvođači uređaja razvili svoja  eSIM softverska rješenja za međunarodne roaming usluge i primijenili ih na mobilne telefone i IoT uređaje.

Primjerice, Huawei  ima  uslugu dostupnu u oko 20 država Europe i Azije,   Xiaomi  ima  tzv. Roaming,  za koji se  kupuje  odredišni tarifni paket. Tako nakon dolaska na odredište  možete koristiti privremenu karticu lokalnog tarifnog broja u eSIM-u u međunarodnom roamingu. 

iSIM kartica 

Ključna razlika između eSIM-a i iSIM-a je u implementaciji.  iSIM hardver je integriran u arhitekturu sustava na čipu (SOC) koja kombinira procesor i mobilni modem.  Time se   eliminira  potreba za dodatnim troškovima i prostorom za hardver, što je čisto softversko rješenje.

Jednostavno rečeno, mobilna platforma može izravno "simulirati" jedinstvene funkcije šifriranja, provjere autentifikacije i pohrane na SIM kartici s integriranim sigurnosnim modulom.  

iSIM je originalno rješenje od ARM-a, ali  Qualcomm je s  Snapdragon 855  donio novu "iSIM karticu".  Tako u  teoriji, svaki mobitel opremljen Snapdragon 855 čipsetom ili novijim može koristiti funkciju iSIM kartice u suradnji s osnovnim opsegom Snapdragon X50.  iSIM u potpunosti podržava tehničke zahtjeve organizacije 3GPP za "5G SIM karticu"

5G bežične mreže: sve što trebate znati

Nažalost, ni eSIM ni iSIM ne mogu zaobići podršku operatora.  U  našoj zemlji samo Hrvatski Telekom  među operaterima nudi podršku za  eSIM.   Ali,  i to će se morati mijenjati  jer sve je više nosivih uređaja, mobitela s ugrađenim eSIM čipom  i  Internet  stvari se razvijaju, osobito sada kada ulazimo u 5G eru.


Reci što misliš!