Sci-Tech

GAMING ZA SREDNJI SEGMENT MOBITELA

MediaTek predstavio SoC Helio G80 s Hyper Engine tehnologijom

MediaTek predstavio SoC Helio G80 s Hyper Engine tehnologijom

MediaTek Helio G80, nešto moćnija verzija Helio G70, koristi internu Hyper Engine tehnologiju da bi ponudio bolji doživljaj igranja i mogućnost povezivanja.

MediaTek Helio G80 pridružio se modelima Helio G90, Helio G90T i Helio G70 u portfelju platformi usmjerenih na igre. Temelji se na standardima 12  -nanometarske tehnologije, kao i svi drugi  čipseti Helio G serije.

Ima  dva klastera podijeljena pomoću Big.Little tehnologije. Jedan  s dvije Cortex-A75 jezgre  na taktu  2 GHz, dok    drugi ima šest   Cortex-A55 jezgre  na 1,8 GHz odgovorne  j  za jednostavne proračune u sustavu .   Nudi podršku za do 8 GB LPDDR4X RAM-a koji radi na frekvenciji 1800 MHz i eMMC5.1 standard  za  interne memorije. Nažalost ne podržava UFS memoriju.

Poznate specifikacije MediaTek Dimensity 800 5G čipseta

Za grafičke zadatke opremljen je Mali-G52 2EEMC2 GPU-om na taktu do 950 MHz. Nije dobio neuronski procesor za AI zadatke, ali   tajvanski proizvođač čipova kaže da čipset donosi  AI Smart Photo Album, otkrivanje scena, segmentacije s uklanjanjem pozadine itd. Procesor je podržan od strane MediaTek  Neuro Pilot ekosustava i u potpunosti je u skladu s Android Neural Networks API-om (Android NNAPI).

Kao što smo već spomenuli  ima Hyper Engine za bolje upravljanje resursima   kako bi se postigle glatke igračke performanse.   Jedna od HE funkcija je inteligentno prebacivanje između LTE i Wi-Fi-ja kada se otkrije spora mrežna veza.

S druge strane, poboljšana su mogućnost povezivanja   s internim Core Pilot,  Pump Express, Tiny Sensor Hubom i integriranim VoW (voice on wakeup) tehnologijama. Hardverska kompatibilnost  uključuje podršku za dvostruke senzore kamera od 16  MP ili jednu  od 48  MP, Ultra HD (60Hz) zaslone, dok  značajke uključuju elektronsku stabilizaciju slike (EIS), kompenzaciju  zatvarača (RSC),  vrlo brzo snimanje do 240 kadrova u sekundi  i otključavanje lica.  Paket povezivanja zaokružuje Bluetooth 5.0, 802.11ac WiFi, Beidou, Galileo, Glonass, GPS i 4G LTE Cat 7 DL / Cat-13 UL. Ovaj  SoC ne podržava 5G mreže.  

Gledajući ove specifikacije,   čini se da mu je najbliži konkurent  10 nm  Snapdragon 710.  Ali specifikacije  samo su pola priče. Ostatak ovisi o stvarnim performansama, koje tek treba  testirati u nekom od pametnih telefona. MediaTek je rekao da će pokretanje mobilnih telefona opremljenih G80 dodatno sniziti prag za takozvane gaming  modele. 


Reci što misliš!