Sci-Tech

#poslovanje

Microsoft Q4/2019: profitabilnost u svim segmentima

Microsoft Q4/2019: profitabilnost u svim segmentima

Mislili ste da Microsoft ne može zaraditi više? Pogledajte financijski izvještaj za 4/2019 (tj. Q2/2020 fiskalne godine).

Ovo je Microsoftov deseti uzastopni kvartal u kojem  postižu dvoznamenkasto rast, a prihod tromjesečja premašio je očekivanja analitičara za više od milijardu dolara.  Ukupni prihod Microsofta u proteklom tromjesečju dosegao je 36,9 milijardi USD što je porast  14 %,  a  neto dobit   11,6 milijardi USD (38% više), dok obit po dionici 1,51 USD.  

Računalstvo u oblaku Azure poraslo je 62 % u odnosu na prošlu godinu uglavnom zbog velikih korporativnih kupaca ( Pentagon, KPMG, IKEA...),  koji  računalne zadatke prebacuju sve više na  sustav u oblaku.  Prihodi od korporativnih usluga također su porasli  za 6 %. Enterprise Mobility, koji već ima 127 milijuna aktivnih instalacija , odnosno  povećanje za 35%, i dalje je hit.  

MOŽDA VAS ZANIMA: 'Project Artemis' - Microsoftovo novo oružje u borbi protiv zlostavljanja djece na platformama za dopisivanje

Budući velike tvrtke  nadograđuju i svoj uredski softver na internetske usluge, Microsoft također dobiva više prihoda od Office 365.  Ovi prihodi  za poslovne korisnike povećani su   27 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  Osim toga kraj  tehničke podrške za Windows Server 2008 i SQL Server 2008 također je utjecao na 10 % -tni porast prihoda od prodaje njihovih nasljednika.

Uz to,  poboljšava se prodaja Windowsa.  Ovaj je odjel osigurao Microsoftu  prihod  u iznosu od 13,2 milijarde USD. Ovako dobar rezultat poslovanja  vjerojatno  je zbog migracije s Windows-a 7 na Windows 10 i ukupne stabilizacije tržišta osobnih računala u posljednjih nekoliko kvartala. Prema istraživanju tvrtke IDC,  prodaja osobnih računala u 2019. godini porasla je prvi put u osam godina, odnosno  4,8 % u četvrtom tromjesečju do prosinca, što je najveći kvartalni rast   u pet godina.

MOŽDA VAS ZANIMA: Kako instalirati Microsoft Edge Chromium i postaviti osnovno radno okruženje - detaljan vodič

Međutim, to nije sve. Društvena mreža LinkedIn povećala je prihod od 24 % uz rekordnu razinu angažmana korisnika, a Dynamics je dobrodošao rastom od 12%, što je uglavnom posljedica povećanja prihoda od Dynamics 365 za 42 %.

Surface segment  rastao je samo za jednu znamenku rasta od 6 % dosegnuvši iznos od 1,975 milijardi dolara.

Bing je teško komercijalno usporediti s Google pretraživanjem. Međutim, na nekoliko odabranih tržišta kao što je američko,  posluju  dobro. Prihodi Binga zabilježili su pad od 6%, usprkos povećanju prihoda  korisnika usluge. To vjerojatno znači da je lokalno tržište dostiglo vrhunac svojih mogućnosti, a Bing još uvijek ne može biti prava konkurencija u većini drugih regija svijeta.

Jedini gubitak prihoda od 11 % Xmaju Xbox konzole, glavni konkurent Sony PlayStationu.    Mnogi  čekaju  Xbox Series X i  Fortnite postaje  sve manje  zanimljiv.  Microsoftovo cijelo odjeljenje za igre, koje uključuje i ekskluzivne naslove , zabilježilo je pad prihoda za 21 %  odnosno    905 milijuna dolara minusa.


Reci što misliš!