Sci-Tech

AirDrop za Android

Google radi na "Near Sharing" funkciji za Android

Google radi na

Android Beam za prijenosa datoteka između pametnih telefona i računala sada je u mirovini, a nasljednik je, čini se, gotovo spreman za svoj službeni debi.Google radi na "Near Sharing" funkciji za Android koja je ranije bila poznata kao “Brzo dijeljenje”.

Ovih dana je otkriveno da je Google  radio u tišini proteklih nekoliko mjeseci  u tišini radio na   "Near Sharing"   funkciji brzog dijeljenja datoteka između  uređaja koji se nalaze u blizini.  Ova funkcija je poput  AirDropa  za Apple uređaje.  Omogućuje dijeljenje fotografija, dokumenata i drugih podataka  između  uređaja,

Kako  je izvijestila XDA Developers ekipa , promjena je uočena  nakon nadogradnje Google Play usluge na verziji 20.1.03.  

Dijeljenje se odvija   prvo stvaranjem kratke veza putem Bluetooth-a, a datoteke se zatim šalju putem WLAN veze.  Kako stoji u napomeni,  dijeljenje datoteka između dva Android uređaja funkcionira samo ako su međusobno udaljeni do 30 cm.  Međutim,   ostaje nejasno je li to obavezan zahtjev ili su samo preporuke.  

Ova nova "Near Sharing"  funkcija   mogla bi  imati svoj debi  na Google I / O konferencija u svibnju 2020. ,  odnosno s Android 11,   a  možda čak  ranije.  Po tom pitanju Google se ne oglašava.  Ipak trebamo se veseliti  da kao korisnici Android  uređaja napokon budemo na istoj razini kao Apple korisnici mobilnih uređaja po tom pitanju.

Ono što je u ovom kontekstu možda najzanimljivije   odnosi se na to da Xiaomi, Oppo i Vivo također rade na sličnom rješenju. Vjerojatno je razlog ovog paralelnog razvoja  što  Google nije prisutan na svim tržištima i da nova usluga prijenosa može ovisiti o uslugama Google Play, pa da upravo ti korisnici kineskih pametnih telefona mogu imati adekvatnu zamjenu.


Reci što misliš!