Sci-Tech

savršeno očuvan

U Sibiru pronađeno 18 000 godina staro štene

U Sibiru pronađeno 18 000 godina staro štene
Twitter

Štene je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo, no zahvaljujući ledenim uvjetima u Sibiru, leš je savršeno očuvan, uključujući krzno, njušku i zube

Znanstvenici pokušavaju ustanoviti je li zaleđeno mladunče pronađeno u Sibiru, koje je staro 18.000 godina, zapravo pas ili vuk.

Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo, no zahvaljujući ledenim uvjetima u Sibiru, leš je savršeno očuvan, uključujući krzno, njušku i zube.

DNK testovima je bilo nemoguće ustanoviti o kojoj se vrsti životinje radi, a znanstvenici pretpostavljaju da bi mladunče moglo predstavljati evolucijsku vezu između vukova i današnjih pasa.

Radiougljičnim datiranjem je ustanovljena starost mladunca u vrijeme kada je uginuo, kao i koliko je dugo bilo zamrznuto. Analize genoma pokazale su da se radi o mužjaku.

Istraživač Dave Stanton iz Centra za paleontologiju u Švedskoj je za CNN kazao da bi životinja mogla biti predak pasa i vukova.

- Već imamo mnogo podataka, uskoro ćemo utvrditi o čemu je točno riječ - rekao je Stanton.

Znanstvenici nastavljaju s DNK analizom te smatraju da bi otkrića mogla reći puno toga o evoluciji pasa. Mladunče je nazvano Dogor.

Vjeruje se da su današnji psi potomci vukova, ali postoji debata o tome kada su psi pripitomljeni. U istraživanju objavljenom 2017. godine se navodi da se pripitomljavanje dogodilo prije 20.000 do 40.000 godina.


Reci što misliš!