Sci-Tech

#recenzija

Wiko View 3 recenzija - odlična baterija i praktičan u svakodnevnom životu

Wiko View 3 recenzija - odlična baterija i praktičan u svakodnevnom životu
Sanja Ledinek

Wiko marka pametnih telefona iz Marseillea (Marseja) radi uređaje isključivo u cijenom pristupačnoj kategoriji. Iz ovogodišnje ponude na testu imamo Wiko Wiev 3 s prilično zanimljivim značajkama. Namijenjen je u prvom redu manje zahtjevnim korisnicima koji trebaju duže trajanje baterije, ali ne na štetu dijagonale zaslona.

Evo našeg  testa.

WIKO VIEW 3 OSNOVNI TEHNIČKI PODACI

  • Dimenzije: 76,5 mm x 159 mm x 8,19 mm
  • Masa: 178 grama (s baterijom)
  • Ekran:  IPS ,6,26 inča, rezolucija 1520 x 720 piksela, 19: 9  omjera,   16M boje, 24-bitna dubina boje
  • SoC: MediaTek Helio P22 (MT6762)
  • CPU: 64-bitni  Octa-Core 4x 2,0 GHz ARM Cortex-A53 4x 1,5 GHz ARM Cortex-A53
  • GPU: PowerVR GE8320, 650 MHz
  • Memorija:  RAM-3GB LPDDR4X, 1800MHz ; interna flash 64 GB  proširiva da 256 GB  mikroSD karticom (  Nano-SIM + Nano-SIM / microSD)
  • Kamere: prednja -  8 MP// glavna - 12MP + 2MP + 13MP ;  LED bljeskalicom i AF 
  • Baterija: Litij-polimer  4000 mAh
  • Senzori:  ambijentalne svjetlosti,  akcelerometra,  blizine,  kompas, skener otiska prsta (straga)
  • Operativni sustav: Android 9.0 Pie OS + Wiko korisničko sučelje
  • Komunikacija i povezivanje:  4G , LTE Cat-4 150 Mbps, učitavanje 50 Mbps, 3,5 mm audio,   dvopojasni Wi-Fi 802.11b/ g/ n, OTG, Micro USB V2.0 port, NFC, VoLTE , 3,5 mm audio izlaz, Bluetooth v4.2  (A2DP ), GNSS (GPS, A-GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo),  FM radio
  • Ustupio: Wiko Italy
  • Cijena:  200 eura

DIZAJN,  ERGONOMIJA I KVALITETA IZRADE

S Wiko View 3   tvrtka je napokon odmakla od  staromodnog  dizajna i napravila   stilski moderno  dizajniran uređaj.   Prednja strana je pokrivena 2,5D staklom,  a okvir i stražnji dio su izrađeni od kvalitetne  plastike.  Odlikuje je sjajna završna  obrada   koja izgleda poput  stakla. Naš primjerak je  Night Blue   boje s    blagim  gradijentom.  Moram   napomenuti da   površina skuplja otiske prstiju, pomalo je skliska,   ali ne previše da biste se trebali brinuti da će vam kliznuti iz ruke. 

Šteta je što ne postoji silikonska navlaka u prodajnom paketu što je postalo uobičajeno   u  cjenovnom rangu.  Fino zaobljeni kutovi  i  debljina   8,19 mm omogućuju  dobru  ergonomiju. Što se tiče korištenja   jednom rukom, morat ćete prilagoditi svoj zahvat da biste palcem stigli na vrh zaslona.  Ali to je karakteristika   svih modernih pametnih telefona. 

Gornji brid ima mikrofon za filtriranje  okolne buke i 3,5 mm priključak za slušalice, rješenje koje mnogi preferiraju.  Tradicionalno, glavni mikrofon, zvučnik i mikro USB (2.0)  su na donjem bridu.  Na ovaj port možete spojiti i periferne uređaje poput USB flash diska. Također je podržan bežični prijenos sadržaja na vanjski monitor putem Miracast-a.

Lijeva strana opremljena je ulazom za SIM karticu  ili mikro SD karticu, a desna    gumbom za uključivanje/ isključivanje rada i drugim za reguliranje glasnoće. Gumbi su dobro taktilni da obave posao.

Na stražnjoj strani   je okomito postavljen i  lagano uzdignut   klaster kamere  s tri objektiva  u pratnji  LED bljeskalice. 

Kapacitivni čitač otiska prsta smjestio se na sredini, odnosno  mjestu koje dodirnete kažiprstom u prirodnom položaju kod velikih modela. Nije najbrži koji sam koristila, ali je pouzdan  i jednostavnije rješenje od  pisanja uzorka po zaslonu ili tipkanja PIN-a.  Uz to, uređaj ima i funkciju otključavanja lica. Radi ispravno, ali opet ne brzo.  Morate   pričekati koju sekundu da sustav proradi.

EKRAN I ZASLON

Prednja strana blizu ruba ima slušalicu za razgovore i  izrez  u obliku kapljice  u kome je  objektiv  prednje kamere.  Desno od njega je   LED indikator stanja i senzor svjetla.  

Urez  ne blokira ništa (osim ako gledate neke videozapise u načinu cijelog zaslona), ali  možete ga i sakriti ako vam oku nije ugodan. Što se tiče okvira oko LCD zaslona,  tanki su na bokovima,  ali  na dnu preširoki za što,  iskreno, ne vidim opravdanja.  Omjer zaslona i prednjice u ovom slučaju iznosi 80,4 %

Wiko View 3  opremljen je 6,25 inčnim zaslonom 1.520 x 720 piksela gustoće 269 ppi na  19: 9 omjeru. Neću vas zavaravati, pikselizacija na malim fontovima  je vidljiva, ali samo  ako zalijepimo  ekran  pod nos. Dakle,   ništa katastrofalno   i sigurno ne izaziva mnogo iritacije.

Boje su blizu realističnim, možda mrvicu hladnije.  Možete  ih u postavkama prilagoditi    toplijim, ako vam se sviđa. Svjetlina  je  oko  530 cd / m².  Budući  zaslon nema zračnog jaza, ova svjetlina  je dovoljna za  korištenje u bilo kojim uvjetima - ne samo u zatvorenom ili kada je oblačno, već i na jakom suncu.  Također ovisno o ambijentalnom osvjetljenju, senzor relativno brzo   određuje   pozadinsko osvjetljenje.  Zaslon podržava  učinkovito blokiranje plave svjetlost  čime se  smanjuje vidni umor. 

Kontrast od 1600: 1   je vrlo dabar pokazatelj za ovu vrstu zaslona.   Opet,  tipično za matricu,   malo se  smanjuje  kao i boje  iz ekstremnih kutova gledanja. Zaslon  reagira na pet istodobnih   dodira. Dio zaslona su navigacijske tipke  koje možete onemogućiti u korist navigacije gestama.

PERFORMANSE  

Wiko View 3 pogoni MediaTek Inc Helio P22 MT6762 SoC   temeljen na   12nm procesu TSMC-a. Integrira osam ARM Cortex-A53 jezgre u dva klastera: 4 x   taktne brzine do 2 GHz i 4x   energetski učinkovite  na  1,65 GHz. Zahvaljujući big.LITTLE konfiguraciji  sve   jezgre mogu raditi  istovremeno. 

Za grafiku je  zadužen  PowerVR GE8320  takta 650 MHz. Kapacitet dvokanalne radne memorije na 1800 MHz je 3 GB,  a interne podatkovne eMMC   5.1 standarda je 64 GB.  Nakon oduzimanja sustava   još uvijek ostaje oko 53  GB. Iako to nije  previše, podržano je proširenje MicroSD karticom  što može nadoknaditi manjak prostora za pohranu.

BENCHMARK REZULTATI

  • GeekBench :  759 bodova  (single core)   /   3.638    (multi core) 
  • PC Mark work 2.0:    5.137   bodova
  • 3DMark Slingshot: 650 bodova 
  • 3DMark Slingshot Extreme OpenGL ES 3.1:   428  bodova
  • Ice Storm Extreme:  8327 bodova
  • GFXBench DX / GLBenchmark:  (1920x1080 T-Rex HD) offscreen:   20 fps
  • GFXBench 3.0 off screen (Manhattan OGL): 10 fps 

IGRE

Ove  specifikacije komponenti nude solidno  korisničko iskustvo kao i  multitasking. U igrama poput  PUBG Mobile osjetit ćete ograničenja. Doći će do  ispuštanje okvira i  trzaja  u "složenijim" situacijama unatoč automatskom postavljanju grafike na najnižu razinu.  Zato ćete moći uživati u manje zahtjevnim naslovima,  iako često s kompromisima u pogledu grafičkih detalja.

Na pozitivnoj strani ostaje činjenica da je nakon dugih sesija igranja uređaj ostajao relativno hladan. U referentnom CPU Throttling  testu  prosječni učinak bio je 80 GIPS uz pad radne frekvencije na 74% maksimuma. Vrlo pristojan rezultat. Wiko je za igranje namijenio i poseban način  koji   optimizira performanse i omogućava režim "Ne uznemiravaj prilikom  igranja". Međutim, čini mi se da ne utječe mnogo na izvedbu. 

POVEZIVANJE I KOMUNIKACIJA

LTE modul radi bez obzira na to u koji je utor umetnuta  SIM kartica.  No, radio modul je jedan. To znači da, ako se neka aktivnost dogodi na jednoj od kartica, druga se stavlja u pripravnost.  Tu je  i dvopojasni Wi-Fi (802.11 a / b / g / n) na čiji rad nemam primjedbe i  Bluetooth 4.2 koji se uparuje s nizom slušalica ili zvučnika bez problema.  Uređaj je cool za ulogu navigatora. Uspijeva uspostaviti vezu s 13-15 satelita u nekoliko sekundi, a nakon 10 sekundi vaša će se lokacija odrediti s točnošću od 4 metra. 

MOŽDA VAS ZANIMA:  Francusko-kineski brend Wiko Mobile objavljuje širenje tvrtke u američko tržište   

ZVUK

Za kvalitetu govornih poziva  mogu samo reći da je zvuk čist i dovoljno glasan, a okolni zvukovi dobro prigušeni. Što se tiče zvučnika na dnu, nisam propustila  niti jedan dolazni poziv i  obavijesti  čak i u  javnom prijevozu.  Zvučnik   je stvarno glasan  i ne morate povećavati glasnoću svaki put kada ga upotrebljavate. Kao i obično kod većine pametnih telefona, uglavnom mu nedostaje bas.

Također, zvuk ima mogućnost izobličenja pri maksimalnim glasnoćama. Ovo ne bi trebao biti veliki problem jer vjerojatno  nećete  puštati glazbu u obližnjem parku ili na igralištu. Kvaliteta zvuka putem slušalica je znatno bolja sve dok imate pristojan par.  Za prvu ruku će poslužiti one u prodajnom pakiranju koje su ugodne za nošenje.  

BATERIJA: IZDRŽLJIVOST/PUNJENJE  

Li-Poly (litijev polimer) baterija je kapaciteta 4.000 mAh.  Bit će vam dostatna za jedan i pol do dva dana  rada na jednom punjenju. Primjerice,   oko 30 minuta PUBG-a će iscrpiti bateriju oko 8 %, sat vremena gledanja YouTube videozapisa od 5 do 8 %. Na  PCMark testu sa stalno upaljenim zaslonom i 50 % osvjetljenja njena izdržljivost je postigla vrijeme 13 sati i  41 minutu.  

Uključen je standardni alat za čuvanje energije baterije  koji možete ručno uključiti ili postaviti da se automatski uključuje na  unaprijed postavljenoj razini baterije.  Punjenje putem 5V/2A ispravljača je 2 sata i 21 minutu od 2  do 100 %, odnosno za 30 minuta ona će biti napunjena 37 %.

KAMERE

Prednja kamera je 8 MP senzora (3.264 x 2.448 piksela) i otvora optike  f/2.  U optimalnim uvjetima daje selfije  prirodne boje, ne visoku razina detalja, a kada je svjetlo u okolini slabo,  ne očekujte čuda.  Mrak je najgori neprijatelj :D   

Moduli trostruke kamere  na stražnjoj strani Wiko View  3 imaju sljedeće specifikacije: 

  • Glavni modul:  12  MP  Sony IMX486 Exmor RS , veličina senzora  1 / 2,9 ",  veličina piksela 1,25 µm, standardna žarišna duljina,  27 mm ,   PDAF (fazni fokus)   
  • Širokokutni modul:    120 stupnjeva,  13 MP senzor, 16 mm  
  • Senzor dubine:  2 MP   za portretni način rada
  • LED bljeskalica, digitalni zum, scenski način rada, automatski HDR, panorama,   postavke ravnoteže bijele, ISO postavke, samookidač. Na snimke se mogu primijeniti i različiti učinci, uključujući Process Cross i Sepia.

KVALITETA FOTOGRAFIJA

Za dnevne fotografije ne postoji previše loš dan. Imaju dovoljno detalja, dobro balansirane boje i dobar kontrast.    

One snimljene širokokutnom kamerom  postaju zasićenijih boja i  imaju simptome izobličenja  na rubovima. Opet, trebate li snimiti  neku grupnu fotografiju ova kamera će doći do izražaja. 

Kod zamućivanja pozadine   pogreška u radu je uobičajena.   Jačina zamućenja  može se prilagoditi. Nemojte pretjerati jer odaberete li  što   više zamagljenosti,  to je manji raspon fokusa i teže je dobiti lijepu sliku.

Kvaliteta  fotografija drastično opada noću. Primjetna je buka i  gube se detalji. Automatsko  fokusiranje traje  ponekad  nekoliko sekundi i kao rezultat toga noćne fotografije mogu  ispasti mutne.  Ali to je normalno i događa se s većinom jeftinijih pametnih telefona.

Snimljene fotografije u izvornom obliku kao i nekolicinu dodatnih možete pogledati na imgur.com  

Video se može snimati do 1080 @ 30fps ili 720 @ 120fps, te u odabiru između glavne i širokokutne leće. Videozapisi su prosječni, jer im nedostaje ozbiljna stabilizacija. 

ANDROID 9  I APLIKACIJE

Operativni sustav je Android 9 proširen Wiko korisničkim sučeljem (View 3 Launcher) koje donosi blage izmjena za razliku od GUI kod Honor  ili Redmi modela pametnih telefona. Zaključan zaslon je, kao i početni, poput većine Android uređaja. Možete ih popuniti s aplikacijama, prečacima i  widgetima. Zaslon s aplikacijama koji se aktivira povlačenjem prsta prema gore i  izbornik postavki dobro  su organizirani, a   kontrole  su prilično čiste.  

U  dijelu Wiko Značajke u postavkama pametnog telefona pronaći ćete  način rada s jednom rukom, mogućnost upravljanja statusnim LED-om, promjenu navigacijske trake,  snimanje  zaslona s tri prsta, jednostavan način rada, klasične geste itd.  Tu je i Digitalno zdravlje (Digital Wellbeing) koje omogućava praćenje korištenja uređaja.  Uključen je standardni set Googleovih aplikacija i gotovo nema bloatware-a.  Od postojećeg se sve može deinstalirati. 

Od Wiko aplikacija instaliran  je Inteligentni pomoćnik,  (optimizacija rada uređaja). To  mi se sviđa  jer sve dodatno što vam treba instalirat ćete sami. Chrome je zadani web preglednik, a za unos teksta je predviđena Google tipkovnica. Meni najdraža ;D   Wiko za ovaj uređaj donosi sigurnosna ažuriranja na kvartalnoj razini. Usput, to je obveza  svakom proizvođaču koji prodaje Android uređaje.  

DOJAM I ZAKLJUČAK

S Wiko View 3  kvalitetom izrade i modernim dizajnom trebali biste biti zadovoljni.   Na  zaslonu  je proizvođač  uštedio. Konkurenti nude bolju rezoluciju.  Komponentama ispod poklopca nije namijenjen zahtjevnim korisnicima. 

SoC je otprilike na razini Qualcomm Snapdragon 450.  Ali za svakodnevne aktivnosti surfanja po webu,   čitanja društvenih  mreža, komunikaciju putem Viber ili WhatsApp servisa, gledanje YouTubea, slušanje glazbe, performanse su  sasvim dovoljne za praćenje ovih aktivnosti. 

Ako mene pitate, nedostaje još 1 GB radne memorije i  USB-C standard koji bi u 2019. trebao biti nešto što se podrazumijeva.   

Glavna prednost ovog pametnog telefona je  baterija kapaciteta 4.000 mAh.    Ako vam treba cijenom pristupačan pametni telefon koji ne štedi na modernim značajkama,  ovaj Wiko View 3 bi mogao  ući u uži izbor.   Imate li na raspolaganju malo više novca, preporučila bih  Wiko View 3 Pro model.

POZITIVNE TOČKE 

  • moderan dizajn
  • malo modificiranog softvera 
  • odlična autonomija
  • proširiva memorija
  • podrška za Galileo GNSS sustav
  • LED obavijesti
  • FM radio (za neke)
  • solidne kamere 

NEGATIVNE TOČKE

  • niska razlučivost zaslona (samo 720p) 
  • slabiji SoC
  • mikro USB, bez NFC-a
  • nema Widevine L3 ( za neke)

Reci što misliš!