Sci-Tech

#video

Pogledajte što One UI 2.0 donosi na Samsung Galaxy uređaje

Pogledajte što One UI 2.0 donosi na Samsung Galaxy uređaje

Na Samsungovoj konferenciji za razvojne programere (SDC), službeno je predstavljeno One UI 2 korisničko sučelje. Donosi veću preciznost u vizualnom i korisničkom iskustvu i nove značajke Android 10 nadogradnje.

Otprilike nakon godinu dana od  One UI  korisničkog sučelja, zainteresirani Samsung korisnici  Galaxy S10 serije i Note10   u Njemačkoj, SAD-u i Južnoj Koreji testiraju drugu beata verziju sučelja.  Prema objavljenim snimkama zaslona i videozapisima testera nema sumnje  da je vizualni jezik  još više pojednostavljen za upotrebu s jednom rukom.  Prije nego pogledate službeni video na kratko  ćemo se osvrnuti na najvažnije promijene.

Tamni način rada  je  redizajniran da podrži još više aplikacija i elemenata kako bi izgledala dobro za upotrebu danju ili noću. Sukladno tome automatki se mijenja intenzitet  i kontrasta bijele boje. 

Čak se na zaključanom zaslonu  prilagođava   boja i  format sata kao i obavijesti, sve  kako bi korisnici mogli stalno imati jasan prikaz elemenata.

Samsung je pojednostavio neke skočne prozore kako bi odvratili pozornost korisnika tijekom gledanja videozapisa ili igranja igara. Značajka  “Digital Comfort” dobiva način fokusiranja.  Još jedna zanimljiva funkcija  je  privremeno pauziranje obavijesti, upozorenja i aplikacije kako bi  korisnik smanjio distrakcije i usredotoči  se na  posao

Na popisu su nove kontrole  gestama  usklađene s  Android  10 inačicom sustava ( pomicanje s jedne na drugu stranu zaslona prema gore, odozdo prema gore na radnoj površini....),  ali  ostaje i stara navigacija u tri ikone.  Osim toga, Samsung nudi i postavku osjetljivosti na povratnu gestu koju korisnici mogu prilagoditi ovisno o svojoj upotrebi.

Još jedna zanimljiva funkcija  je  privremeno pauziranje obavijesti, upozorenja i aplikacije kako bi  korisnik smanjio distrakcije i usredotočo  se na  posao

One UI 2.0 ,  uključuje  nove  značajke pristupačnosti kako bi se omogućilo svim korisnicima,  djeci i starijim osobama pa čak i osobama s invaliditetom  da korištenjem uređaja imaju  odlično  korisničko  iskustvo.  Za potonje  namijenjena  je  tema  "visokog kontrasta"  kao i  mogućnosti prilagođavanja   boje zaslona.

Poboljšan  je i funkcije diktata digitalnog asistenta Bixby    i  uključena funkcija "Live Transcribe" koja automatski unosi riječi izgovorene u tekstualnom obliku na zaslon i ažurira u stvarnom vremenu. Također  ostalim korisnicima  ova funkcija može biti   korisno kada voze, kuhaju ili jednostavno žele više  komoditeta.

Osim toga, Samsung je ažurirao sistemske alate koji   omogućuju pristup i pregled podataka iz različitih kategorija sustava i omogućio   veću kontrolu  nad memorijom pametnog telefona:  primjerice  brže i lakše uklanjanje suvišnih fotografija

Kao i svaka velika nadogradnja softvera, OneUI 2.0 donosi i mnoštvo manjih  promjena. Vrijeme i datum na vrhu zaslona za obavijesti postali su manji,    a tu je i nekoliko novih Edge svjetlosnih efekata. Aplikacija Kontakti i Moje datoteke sadrži odjeljak za smeće gdje izbrisani sadržaj ostaje najviše petnaest dana. Uz to, Moje datoteke sada mogu kopirati datoteke na više odredišta istovremeno.

Na popisu promjena je  roditeljski nadzor koji   omogućuje daljinsko praćenje korištenja telefona i postavljanje ograničenja vremena rada zaslona. Uz OneUI 2.0, stariji uređaji napokon će dobiti pristup jednostavnijem softveru za snimanje zaslona koji je debitirao s Note 10.

One UI 2.0  trebali bismo  vidjeti i na sklopivim uređajima ili pametnim satovima.   Ovo novo sučelje bit će  službeno dostupno sljedeće godine s novom generacijom Samsung Galaxy 11 modela. 


Reci što misliš!