Sci-Tech

#recenzija

Adata CW0050 bežični punjač (Qi standarda) - Recenzija

Adata CW0050 bežični punjač (Qi standarda) - Recenzija

Od kada koristim Adata CW0050 “bežični punjač” baterija za moje mobitele - život je lijep! Više se ne zamaram priključivanjem kablova, njihovim nošenjem u torbici ili traženjem istih po ladicama stola.

Adata  CW0050 punjač nije skup, ali opet niti ulazi u kategoriju najjeftinijih. Kako se pokazao u radu  nakon godinu dana korištenja, vrijedi li kupiti ovaj  punjač ,

pročitajte u recenziji koja slijedi. Ali prije recenzije podsjetimo se što je i kako radi bežično  punjenje? Ako znate, slobodno preskočite ovaj dio.  

U današnjoj primjeni bežično punjenje posve je pogrešan naziv. Zapravo je beskontaktno punjenje jer  između mobilnog telefona i  punjača ne postoji kabel za napajanje. Međutim, ispravljač i  kabel su dalje potrebni  kako bi  sam punjač   imao napajanje.  

Ova vrsta punjenje koristi načela induktivnog punjenja (iQ standard) što znači da se iskorištava elektromagnetsko polje od dvije zavojnice bakrene žice namotane oko željezne jezgre za prijenos energije između objekata ( punjača/ postolja  i prijemnika - mobilnog telefona)  kada struja prolazi kroz zavojnice.

Eto, sada kada ste se upoznali s osnovnim  pojmovima,  vrijeme je za čitanje recenzije.

ŠTO SE NALAZI U KUTIJI ?

U maloj kartonskoj kutiji  je osim Qi punjača korisnički priručnik i  USB kabel dužine 1 m. Vjerojatno će te morati nabaviti  neki duži  ako vam je udaljenost  od stola do utičnice  dulja.

IZGLED: PUNOPRAVNA ESTETIKA

Adata CW0050 Qi punjač ima jednostavno pravokutno postolje    u skladu s dizajnom mobilnih telefona. Blago je zaobljeno na rubovima i  nema klizavi efekt. 

Sa svojih  6 mm  debljine fino će se uklopiti   na  bilo kojem stolu, komodi ili noćnom ormariću u vašem domu ili uredu gdje će vam uvijek biti pri ruci.

Usprkos tome što je   tanak, djeluje   čvrsto.  Može preživjeti  pad s  stola pa čak i prolijevanje kave.  Ako ste od onih   koji ne vole vidjeti kućnu prašinu  moram vas odmah upozoriti da na   crnoj površini  postolja ona  je brzo vidljiva.   Za uklanjanje koristite meku krpu  od mikrovlakana jer u suprotnom   bi mogli napravili mikro ogrebotine na površini postolja punjača.

Na prednjoj strani je  logo proizvođača i  utisnuta oznaka  Qi .   

Jedini priključak na postolju je pomalo  zastarjeli microUSB  na stražnjoj strani. 

Na vrhu  lijeve i desne strane  nalaze se plavo LED svjetlo  koje se automatski  uključuju kada stavimo mobitel na  punjenje.  Isto tako ako nije pravilno postavljen na podnožje ne svijetle.  Ovo je vrlo korisna i praktična značajka. Sviđa mi se!

Na dnu postolja su 4 gumene nožice protiv klizanja punjača po stolu.  

SUSTAV ZAŠTITE

Adata CW0050 je siguran beskontaktni punjač u odnosu na niz  jeftinih opcija koje možete pronaći  na tržištu. Prošao je najstrože Qi certifikate. Njegovi keramički kondenzatori s japanskim potpisom osiguravaju stabilno napajanje neovisno o vremenu, temperaturi ili naponu.  Također je opremljen zaštitnim mjerama protiv prekomjernog punjenja,  pražnjenja, pregrijavanja, kratkog spoja i prenapona.   

Još jedna zaštitna osobina je FOD funkcija pametnog prepoznavanja metalnih stranih predmeta  (   kovanice,  ključevi ili spajalice) nađu  li se negdje između pametnog telefona i površine za punjenje.   U tom slučaju punjenje se ne uključuje ili se prekida  kako bi se spriječilo  gubljenje snage  i/ili smanjila mogućnost pregrijavanja. I to odlično radi u praksi. 

PUNJENJE BATERIJE PAMETNOG TELEFONA

Upotreba punjača je krajnje jednostavna. Samo položite mobitel  na  postolje  u području Qi logotipa  i  time se završava sva vaša inicijativa.  Nema   priključivanja, isključivanja  kabela u  USB port pametnog telefona.   

I meni posebno cool opcija je što mobitel ne trebate  vaditi iz silikonske ili  bilo kakve zaštitne maske i futrole u kojoj se nalazi.  Ne trebate čak vaš mobitel  postaviti  paralelno  s postoljem.  Možete   i bočno, a  punjenje će se odvijati punom brzinom. 

Jedna od pogodnosti je da ako vam zatreba telefon dok je na punjenju ili indikator baterije pokaže 100% napunjenosti potrebno je  samo    podignutu telefon bez da išta isključujete.

BRZINA PUNJENJA

Činjenica je da  beskontaktno punjenje ne može pratiti brzine žičanog punjenja koje  su u posljednje vrijeme naglo napredovale.  Adata CW0050 je osnovni standardni Qi  punjač koji   puni pametne telefone snagom od 5 vata. Preporučuje se kod punjenja baterije koristiti  5 V/2 A punjač. Morati će te ga sami kupiti  jer nije u prodajnom paketu. To smatram jednim od nedostataka.

Općenito što se tiče  brzine punjenja  sasvim  je zadovoljavajuća jer postoji neizbježni gubitak energije i  stoga je učinkovitost  teoretski nešto niža od standardnih žičanih punjača označenih s istom izlaznom snagom. Primjerice imate li bateriju kapaciteta   2700  - 2800 mAh za sat vremena od potpuno ugašenog uređaja može se napuniti oko  40 posto baterije. Do potpune napunjenosti trebat će oko tri sata. 

Prilikom punjenja  postolje se kao i   pametni telefon   zagrijava,  ali ne na "opasnu" razinu.   Kada se pametni telefon  potpuno napuni, automatski će prebaciti na nizak izlaz baterije radi zaštite i produljenja vijeka njenog trajanja. Dodala bih još jedan bitan podatak za ovaj punjač. To je  da u praznom hodu troši manje od 0,01 A, tj. gotovo ne troši energiju.

ZAKLJUČAK

Adata CW0050    Qi  punjač izgleda lijepo, nije prevelik, a ni premali, funkcionalan je i bežično puni bateriju bilo kojeg pametnog telefona koji podržava indukcijsko punjenje po Qi standardu.  Koristi neionizirajuće frekvencije koje nemaju štetan fiziološki učinak na ljude. Brzinom punjenja nije lider među modelima dostupnim na tržištu i činjenica je da neće zamijeniti punjenje putem kabela kad je svaka minuta dragocjena. Međutim, brzina punjenja  ne bi trebala biti uvijek na vrhu liste prioriteta već  sigurnost koja je kod ovog modela na visokoj razini što je razlog preporuka za kupnju modela.  Uostalom, želite li brže punjenje možete kupiti  ADATA punjač od  10 vata. 

Među prednostima CW0050 su mogućnost punjenja mobitela bez uklanjanja futrola ili maskica, prenosivost i možete  ga koristiti u automobilu spajanjem  daptera na upaljač  za cigarete. Također prednost je cijena koja se uklapa u  svačiji džep   od  150,00  -  200, 00 kn. 

OSNOVNA SPECIFIKACIJA  ADATA CW0050 

  • Dimenzije: 92 x 85 x 6 mm
  • Masa: 51 g 
  • Boja: crna ili bijela; 
  • Ulaz: 5 V / 2 A (Micro USB); 
  • Izlaz: 5 V / 1 A (bežični); 
  • Dužina kabela:  1 m
  • Kompatibilnost: uređaji koji podržavaju Qi tehnologiju 
  • Ostalo: zaštita od prekomjernog punjenja, preopterećenja i  pregrijavanja 

PREDNOSTI

  • jednostavan  dizajn
  • prenosivost
  • kvaliteta izrade
  • debljina samo 6 mm
  • razumna cijena 
  • LED  koji ukazuje na stanje punjenja
  • mehanizam zaštite višestrukih krugova
  • Ova vrsta punjenja nema mehaničkog / izravnog kontakta

NEDOSTACI

  • microUSB umjesto USB-C
  • malo sporo punjenje
  • adapter nije uključen u prodajnom paketu
  • ne podržava funkciju Qi brzog punjenja

Reci što misliš!