Sci-Tech

wifi mreže

Pokrenut novi Wi-Fi 6 standard IEEE 802.11ax od 9,6 Gbps

Pokrenut novi Wi-Fi 6 standard IEEE 802.11ax od 9,6 Gbps

Ovih dana je uveden i formalno Wi-Fi 6 standard IEEE 802.11ax zahvaljujući kojem će propusnost i brzina bežične veze na certificiranim uređajima biti veća i učinkovitija.

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) pokrenuo je Wi-Fi 6   standard nove generacije u Wi-Fi tehnologiji. Također je poznat kao "AX WiFi" ili  802.11ax WiFi. Što zanimljivo donosi novi WiFi  6 standard?

Veće brzine prijenosa podataka 

Wi-Fi 6 je u biti   poboljšan trenutni standardu 802.11ac ili Wi-Fi 5 objavljen 2014. godine.   WiFi 6  tehnologija i dalje djeluje u frekvencijskim rasponima 2,4 GHz i 5 GHz, ali teoretski, maksimalna brzina doseže 9,6 Gbit/s što je 6,1 Gb/s više nego s  Wi-Fi 5.

Posluživanje i komunikacija s  više uređaja na jednom kanalu

Standard donosi  tehnologije poput  OFDMA ( ortogonalna frekvencija s višestrukim pristupom  ili  dijeljenje bežičnog kanala na veliki broj pod kanala od kojih  svaki  može nositi podatke namijenjene različitim uređajima.  To će omogućiti usmjerivaču  istovremeno posluživanje više  uređaja na jednom kanalu   uz veće brzine.    

Screenshot: wifininjas.net 

Osim toga novi standard je  poboljšao MIMO  (Multiple In / Multiple Out).  Uključuje više antena koje omogućuju pristupnoj točki da razgovara s više uređaja odjednom.  Sa Wi-Fi 5 pristupna točka mogla je istovremeno razgovarati s uređajima, ali ti uređaji nisu mogli istovremeno reagirati.

Nema više lošeg prijema signala zbog  susjednih usmjerivača ili tamo gdje je gužva

Živite li,  ili ste ikada živjeli u stanu, a  većina vaših susjeda ima  svoje usmjerivače,  sigurno ste upoznati s povremenim problemom lošeg signala. S novim standardom toga ne bi trebalo više biti.  Razlog je uvođenje  servisnog skupa  BSS ( Base Service Station ) kako bi se  bežične pristupne točke jedna blizu druge mogle  konfigurirati tako da imaju različite "boje" odnosno broj između 0 i 7.  To znači da  će  se moći  ignorirati susjedni usmjerivači kako bi se poboljšala kvaliteta prijema signala  ako su bežične pristupne točke jedna blizu druge i rade na istoj frekvenciji.

Bolja autonomija baterije

Ništa manje bitno,  Wi-Fi 6 na pametnim telefonima, tabletima i prijenosnim računalima  donosi još jednu  lijepu osobinu koja se zove "ciljano vrijeme buđenja” ( Target-Wakeup Time).   To znači kada pristupna točka razgovara s uređajem (poput vašeg pametnog telefona), može mu točno reći   kada je vrijeme  za staviti Wi-Fi  u stanje mirovanja i   kada  ga treba probuditi za prijenos podataka. Ovim rješenjem uređaj ne treba neprekidno čeka WiFi signal što će uštedjeti energiju u bateriji.

Certificiranje uređaja je već započelo

Wi-Fi savez je  već započeo s certificiranjem uređaja raznih proizvođača. Prvi pametni telefon koji je dobio certifikat je  Samsung Galaxy Note10/Note 10 +, a dobili su ga i  pametni telefoni iPhone 11 i iPhone 11 Pro. Za najnovije Apple mobitele ovo je malo iznenađenje jer  dugi niz godina Apple nije certificirao nijedan svoj uređaj u skladu sa standardima Wi-Fi Alliance. 

Očekuje se da će uskoro  i  drugi proizvođači  uređaja  se prijaviti za Wi-Fi 6 certifikate, koje će naravno dobiti  ako  udovolje zahtjevima saveza. Navodno su zahtjeve podnijeli Asus, Broadcom, Cisco, Intel, Netgear, Qualcomm, TP-Link i Xiaomi.

MOŽDA VAS ZANIMA: 5G bežične mreže: sve što trebate znati (1)

Očekuje se da će usmjerivače s ovim novim standardom  najviše kupovati   u  narednih godinu dana ili dvije,  tvrtke, obrazovne ustanove, hoteli,  zračne luke itd., a potom ostali korisnici.

Ne morate žuriti s kupnjom novog usmjerivača dok standard ne postane široko dostupan. Također, ako vam je internetska veza najveće usko grlo, pa čak i ako kupite Wi-Fi 6 usmjerivač, osim ako nemate gigabitnu ili bolju vezu s internetom, nećete osjetiti vidne razlike. Isto tako ako povežete prijenosno računalo ili mobilni telefon koji podržava samo Wi-Fi 5 na vaš Wi-Fi 6 usmjerivač, ta će veza funkcionirati u Wi-Fi 5 načinu rada.


Reci što misliš!