Sci-Tech

10 MINUTA ZA UČENJE

5G bežične mreže: sve što trebate znati (1)

5G bežične mreže: sve što trebate znati (1)

5G je postao pojam koji mnogi uglavnom povezuju s bržim internetom. Ali 5G je puno više od toga. Odnosi se podjednako na infrastrukturu i tehnologiju. Kako radi? što nam donosi kao krajnjim korisnicima? Može li imati utjecaj na naše zdravlje?

Odgovore na ova pitanja  donosimo u seriji članaka koje smo pripremili za vas.  Naravno, sve objašnjeno na jednostavan i razumljiv način.

Što je 5G mreža i što možemo očekivati ?

Za bolje razumijevanje 5G mreže i tehnologije podsjetimo se na prethodne mobilne tranzicije i promijene koje su se dogodile u tehnologiji. 

Prva generacija  mreža nastala je 80-ih godina prošlog stoljeća i podržavala samo analogne glasovne pozive.  Druga (2G) uvedena 1991. donosi  digitalno šifriranje i međusobno slanje SMS poruka. 3G  mrežna tehnologija ( EVDO, HSPA i UMTS ) iz 1998. godine utire put pametnim telefonima i omogućuje surfanje  s našim  mobitelima.  Brzine mreža bile su do 14.4 MB / s.

Od 2008. dostupna  je 4G /  Long Term Evolution (LTE)   mreža koja nam je ponudila  mogućnost  surfanja većom brzinom, gledanje videozapisa uživo, podatkovne usluge, servise i aplikacije poput Vibera ili WhatsAppa, koje su promijenile naš svijet komunikacije.    

Početni standardi   za 5G ili  petu generaciju bežičnih mreža   su postavljeni  krajem 2017.  U godinama koje dolaze utjecat će na virtualnu i proširenu stvarnost,  medicinu, razvoj umjetne inteligencije (AI), promet, ubrzati  stvaranje  pametnih  gradova s konceptom Internet stvari (povezivanje i rad pametnih,  rad pametnih kućanskih uređaja),   omogućiti gledanje  utakmice u 4K ili čak 8K kvaliteti,   mobilne telefone pretvoriti u "igraće konzole" itd.   

Tri osnovne značajke 5G mreže 

  • Maksimalna brzina prijenosa podataka do 20 Gbps 

Što bi to trebalo značiti u praksi?  Primjerice,  sada nam je potrebno  oko  25 minuta uz brzine 4G mreže za preuzimanja filma ili PUGB Mobile igre teške oko 3 GB.   S 5G  mrežnim brzinama bit će potrebno  oko 35 sekundi.   

I možda najvažnije,  nove  brzine prijenosa podataka trebale bi pomoći u manjoj potrošnji   energije u  bateriji i to  uglavnom zbog  promjene scenarija upotrebe pametnih telefona i  povezivanja na Internet.

  • Latencija  

To je kašnjenje  učitavanja  podataka  ili vrijeme od kada se podaci šalju  do uređaja i  trenutak kada postanu dostupni.  Trenutna latencija 4G mreža je oko 100 milisekundi (u prosjeku), a  5G mrežama  bit će manja od 5 ms.  U nekim slučajevima čak se može približiti vrijednosti od 1 milisekunde.  Ukratko, kašnjenja gotovo neće biti. 

Ovo smanjenje latencije bit će presudno za robotiku,   virtualnu stvarnost,  neka  industrijska rješenja,   razvoj online igara i donosi točnost pozicioniranja u navigaciji   na centimetarskoj razini.

  • Spajanje na internet do  milijun uređaja na kvadratnom kilometru

Kako bi se to omogućilo  trebat će nova  mrežna infrastruktura koja se u Hrvatskoj  već radi, a  uključuje bazne stanice,  postavljanje mnogo više antena podijeljenih u sektore usmjerene  u različitim smjerovima i  druge kodirane radio valove od 4G mreže.

Međutim, za početak će svim uređajima s podrškom modema pete generacije mreža trebati 4G,  jer će se  inicijalno povezati  prvo na ovu mrežu, a potom   na  5G. Kako će se razvoj nastaviti  5G mreže postat će samostalne i  neće  zahtijevati 4G pokrivenost da bi funkcionirale.

U drugom članku bit će objašnjeno kako zapravo radi 5G, odnosno povezivanje s baznim stanicama, antenama  i uređajima. 


Reci što misliš!